БИОЛОШКА терапија у лечењу псоријазе може потпуно да уклони симптоме болести, пре свих кожне промене. Према проценама стручњака, оболелих од псоријазе у Србији има око 140.000, а биолошки лекови би били од помоћи за њих од 10 до 15 одсто. Реч је о изузетно скупим медикаментима и њихова употреба засад није доступна о трошку здравственог осигурања.

Доцент др Душан Шкиљевић, дерматолог и заменик директора Клинике за дерматовенерологију Клиничког центра Србије, каже да је реч о имуногеним лековима који се осим за лечење псоријазе користе и за лечење других системских болести у реуматологији, алергологији, неурологији, гастроентерологији:

- Биолошка терапија за лечење псоријазе примењује се већ 15 година у свету. То практично значи да је потребно још искуства да би се урадиле свеобухватне студије о њеној делотворности. Код одређеног броја оболелих резултати су фантастични, јер су се кожне промене сасвим повукле. Од класичних лекова који су дуго у употреби овакав резултат се није ни очекивао нити је икада остварен.

Наш саговорник каже и да је примена биолошке терапије много комфорнија за пацијента, јер за разлику од класичне не подразумева свакодневно наношење масти и узимање лекова. Довољно је да се лек прими инјекционо једном у две недеље.

- Као и сваки други лекови, и међу биолошким лековима се јављају нове генерације савременијих и бољих медикамената - објашњава др Шкиљевић. - Већ постоје они које пацијент добија једном у три месеца, а болест је све време у фази мировања.

Ипак, биолошка терапија за оболеле од псоријазе има своја ограничења. Примењује се код пацијената који имају умерено тешку или тешку псоријазу, али који су у добром општем стању и немају удружене болести попут хепатитиса, друге аутоимунске болести, ХИВ, туберкулозе или малигнитета.

- Као и сваки други лек, и биолошка терапија може да изазове нежељена дејства - каже др Душан Шкиљевић.

Биолошка терапија код извесног броја пацијената не даје резултат, јер организам ствара антитела на примењени имуногени лек.


ТРИ СТАДИЈУМА

У утврђивању тежине обољења посматра се површина коже која је захваћена псоријазом. Уколико је променама захваћено до пет одсто коже, реч је о лакшем облику, од пет до 10 одсто умерено тешки, а више од 10 процената је тежак облик псоријазе.