КОРЕН ђумбира је изузетно лековит. Може да се користи против мучнине, болова у стомаку, зубобоље, крварења и реуматизма, за убрзавање варења, лечење срчаних болести и зацељивање рана. Ипак, ђумбир у ово доба године је најбољи за превенцију прехлада!

Било да се користи у исхрани или се од њега прави чај, ђумбир је идеалан савезник за јачање имунитета.

Ђумбир у исхрани се углавном користи свеж, ситно сецкан или рендан. Будући да је у већим количинама љут и карактеристичне ароме, најбоље је да се употребљава као зачин у салатама.

На организам ђумбир делује тако што снажно убрзава циркулацију и самим тим подстиче размену материја. Диуретички ефекат и презнојавање које изазива погодно делују на детоксикацију тела и борбу против вируса.

Стручњаци за исхрану тврде да ђумбир помаже и у случају отока и грчева, смирује кашаљ, побољшава памћење и подиже енергију.

Ђумбир, такође, снижава вредности холестерола у крви и повећава број и покретљивост сперматозоида.


СА МЕДОМ И ЛИМУНОМ

ДА бисте у сезони инфекција појачали имунитет примените овај једноставан рецепт. Један лимун оперите, исцедите и ситно исецкајте и кору. Додајте четири-пет супених кашика меда и једну кашику наренданог ђумбира. Узимајте по једну кашику ујутру на празан стома.ЧАЈ ЗА ДЕТОКСИКАЦИЈУ

ОЉУШТИТЕ и исецкајте комад ђумбира величине палца. Ставите у пет децилитара хладне воде, кувајте око 20 минута, а затим процедите и засладите медом. Пијте неколико шоља дневно.