БОЛЕСТИ ЈЕТРЕ У ПОРАСТУ: Ево који народи највише пију у Европи

Новости онлине

понедељак, 04. 12. 2017. у 22:54

БОЛЕСТИ ЈЕТРЕ У ПОРАСТУ: Ево који народи највише пију у Европи

Free Images Pixabay

Обољење јетре би могло да постане главни узрок преурањених смртних случајева до 2020. године, открива нова студија
ЗИМСКИ период је време празника, па можемо рећи да се управо у децембру највише и пије, пише “Индипендент”.

Завод за јавно здравство у Енглеској, тврди да Британци троше више од две милијарде британски фунти на одлазак у паб само у овом месецу.

Прочитајте још - Јетра је огледало здравља и рефлектор сваке болести


Према студији објављеној у медицинском часопису „Lancet Medical Journal“, број људи са болестима јетре ће до 2020. године надмашити број срчаних болесника, а главни узроци су унос алкохола и гојазност.

Од ових болести људи најчешће умиру у средњој доби, тврде научници.

Прочитајте још - ОПАСНОСТ ЗА СЕБЕ И ДРУГЕ: Возачи под утицајем алкохола су "темпиране бомбе"

"То су млади и средовечни људи. Радио сам на једном одељењу пре две, три недеље и трећина пацијената имала је мање од 40 година", рекао је професор Ник Шерон, стручњак за јетру са Универзитета у Саутемптону који је учествовао у истраживању за “Дејли мејл”.

"Потребно је да се уложи више новца, како би осигурали здравствену заштиту од овог обољења и набавили потребне инструменте који би омогућили рану дијагнозу и превенцију”, рекао је професор.

ТОП 10 ЕВРОПСКИХ ЗЕМАЉА У КОЈИМА СЕ НАЈВИШЕ ПИЈЕ АЛКОХОЛ

1. Литванија
2. Аустрија
3. Естонија
4. Чешка
5. Русија
6. Мађарска
7. Француска
8. Луксембург
9. Немачка
10. Пољска

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (6)

Marko

05.12.2017. 01:18

Malo mi ova lista sumnjiva, poznato je da se u severnim zemljama mnogo više pije alkohol zbog dugih i depresivnih polarno hladnih zima, a na listi nema ni Norveške ni Finske ni Švedske, a ko je bio gore zna o čemu govorim.

Nelka

14.12.2017. 23:33

@jozef k. - Daleko smo mi tu,negde pri dnu liste.Jedno je napiti se kao stoka par puta godišnje a drugo je piti svaki dan umereno kao što rade na zapadu.Tamo alkohol piju i žene ali umereno.Na godišnjem nivou to je puno više od nas.

MIROSLAV

09.12.2017. 09:55

imam predlog da se nadjemo u prvih 10 UKINITE AKCIZE I PDV NA ALHOHOL PA DA VIDE KO JE SRBIN

Mladen

13.01.2018. 17:40

Radio sam sojevremeno neka istrazivanja i bio sokiran kada sam saznao da pijemo manje mleka i mlecnih proizvoda od skoro svih evropljana. Konzumacija je pod direktnim uticajem zivotnog standarda tj kupovne moci. Jedino sto u ovoj anketi vezanoj za alkohol sigurno nije uzeto u obzir je proizvodnja i konzumacija na 'crno'. Istina je da smo slabi po svim kriterijumima ali bi uracunavanjem kucne proizvodnje verovatno bili vise na lestvici konzumenata.