Корен живота чува снагу и менталну свежину

З. О. Ј.

среда, 06. 09. 2017. у 17:16

Корен живота чува снагу и менталну свежину

Shutterstock

Лековита природа: Жен шен успорава старење, регулише циркулацију и крвни притисак, помаже код анемија, спречава хипогликемију. Током тренинга подстиче искоришћавање масних киселина

Ако желите да узгајате лековиту биљку жен шен (познату и као гинсенг или "корен живота"), добро се наоружајте стрпљењем. Успева и на нашим просторима, али јој треба пет до десет година да корен нарасте за употребу. Ипак, с обзиром на то да је корен изузетно благотворан и скуп, дуго чекање се исплати.

Жен шен је међу најстаријим, највише употребљаваним и проучаваним биљкама на свету. Потиче из источне Азије, Сибира и Северне Америке, а за људску исхрану и лечење користи се већ 5.000 година. Због невероватних својстава Кинези ову биљку сматрају чудотворним исцелитељским леком. Користи се за лечење разноврсних болести и тегоба, а упућени верују да њени лековити састојци увек проналазе пут до болесног места у организму.

Као додатак исхрани користи се широм света, јер се показало да подстиче менталну и физичку снагу и способност. Регулише циркулацију и крвни притисак, помаже код анемија, спречава хипогликемију, односно снижавање шећера у крви. Отклања сметње у раду органа за варење, помаже код упалних болести зглобова, лечи импотенцију.

Делујући на жлезде са унутрашњим лучењем помаже да се витамини и минерали у организму у потпуности искористе. Ова активност жен шена је изузетно важна јер без витамина и минерала није могуће прерадити шећере, масти и беланчевине и претворити их у енергију и неопходне градивне састојке. Што је корен ове лековите биљке старији, то је његово дејство снажније.

Жен шен се препоручује свима без обзира на старост и пол, па није случајно што у Кини ову биљку зову "корен живота". На Далеком истоку употребљавају је као еликсир за продужену младост и дуговечност. Још су стари Кинези уочили да жен шен чува животну снагу и менталну свежину. Клиничка испитивања су показала да појачава мождану активност, односно лучење адреналина, те да одлаже психофизички умор.

Током тренинга и такмичења штеди ниво шећера у крви те на тај начин подстиче интензивније искоришћавање масних киселина у процесу стварања енергије за рад мишића. Појачава и функцију плућа тако што повећава концентрацију кисеоника у ткивима и контролише стварање млечне киселине. На тај начин се штеде мишићи, па умор долази касније и мање је изражен, због чега је и опоравак бржи.

Препарати гинсенга се узимају на празан желудац са много течности, јер су само тако ефикасни. Користе се у виду екстракта у облику таблета или капсула, праха, мада упућени тврде да је најделотворнији као тинктура.

Биљни чај од меснатог корена биљке такође је изузетно популаран јер постоји уверење да подстиче подмлађивање уколико се конзумира свакодневно. Заговорници истичу и да помаже мушкарцима код еректилне дисфункције, мада то није добило званичну потврду.


ГИН СЕНОЗИДИ И ВРХУНСКИ СПОРТ

Предмет интензивних истраживања је примена гинсенга у спорту. За сада се поуздано зна да је за постизање врхунских спортских резултата неопходно узимати веће количине овог необичног корена. Жен шен садржи између 12 и 13 делотворних материја, гин сенозида, који се у другим биљкама налазе у занемарљиво малим количинама. Чак корење најквалитетнијих биљака садржи врло мале концентрације, не више од 2 одсто у добијеном екстракту.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације