НАЈЗАПОСЛЕНИЈИ орган у телу је јетра. Смештена дубоко испод десног ребарног лука, обавља више од 300 функција. Стари Грци су говорили да је средиште људске душе зато што је добро сакривена. Има килограм и по тежине, а после коже је највећи орган без којег је живот немогућ. Хепатолог професор др Рада Јешић - Вукићевић, из Клинике за гастроентерологију и хепатологију Клиничког центра Србије, објашњава колико је јетра ангажована и како да је сачувамо здравом.

- Јетра има задатак да превари сву храну коју унесемо. Истовремено, врши детоксикацију штетних продуката који се избацују кроз урин и столицу. Она је главни филтер за бактерије које се природно налазе у цревима, али и све отрове који уђу у организам, укључујући и лекове. Највише се ангажује када уносимо антибиотике, психофармаке, али и друге медикаменте. Оптерећују је и токсини попут пестицида, загађивачи хране и воде са којима организам долази у додир. Врши и детоксикацију алкохола и дуванског дима који стижу крвотоком. Синтетише већину протеина у крви и тако регулише ниво шећера и ствара енергију за рад других органа. У јетри се одигравају сви важни метаболички процеси. У њој настаје холестерол, али ту и стиже путем крви, а елиминише се преко жучи.

* Како се јетра регенерише?

- То је једини орган који може да се регенерише. Чак и ако се из неког разлога униште три четвртине, у стању је да последњим делом преузме све функције и обавља их потпуно нормално. Осим тога, тај последњи део има моћ да се регенерише и потпуно врати у првобитно стање. За ово обнављање потребно је између четири и шест недеља. Зато она и јесте савршена за трансплантацију, јер се може пресадити само један део, па да се све у потпуности надомести.

НИКАКО МАСНО И ПРЖЕНО ЈЕТРИ не прија често узимање великих количина масне и прерађене хране, ни брза храна попут пржених кромпирића, крофни, чипса и сличних производа који делују токсично на јетру. Исто се односи и на зачињену, поховану, пржену, конзервирану храну. Материје из овако припремљене хране оштећују мембране ћелије јетре, продиру у њу и настављају штетне процесе. Здраве масноће су у хладно цеђеним уљима, најпожељније је маслиново и од семенки бундеве. Јетри не прија ни алкохол и газирана пића, док када у умереној количини делује позитивно на рад овог органа и штити од карцинома, показују последња истраживања. Заправо, требало би бити умерен и у јелу и у пићу, избегавати стресне ситуације. Једите што више свежег воћа и поврћа, јер свако преједање изазива слабост организма, која се и јавља због замора јетре јер није у стању да ту количину хране преради - наглашава саговорница "Живота плус".

* Колико често овај орган оболева?

- Болести јетре су на четвртом месту као узрочници смрти, али је суштина да је то орган који не боли, па се најчешће тек рутинским прегледима откривају дуго притајене и подмукле. Међутим, закаснело дијагностиковање је проблем јер је тада болест већ у одмаклој фази па су и шансе за лечење знатно мање. А, због озбиљних последица, болест би требало што раније открити. Осим тога, положај јетре и њене функције су у тесној вези са свим дешавањима у организму. Свака болест на било ком органу одражава се на јетру. Истовремено, болесна јетра утиче на рад мозга, плућа, бубрега, црева, коже, крви...

* Шта најчешће узрокује болести јетре и како се лечи?

- Најчешћи узрочници су масти и алкохол који доводе до масне јетре, као и Б и Ц вируси. Масна јетра има озбиљне последице ако се не лечи и карактеристична је за савременог човека. Нема посебних тегоба, евентуално може да се јави бол испод десног ребарног лука због повећања јетре. Уколико се не лечи и не примени адекватна терапија, завршава у цирози. Цироза може да буде дуго присутна, а да се не примети, баш зато што јетра не боли. Болест показују лабораторијске анализе, а потом и ултразвук, доплер крвних судова у горњем делу трбуха, скенер, магнетна резонанца.

* С обзиром на то да се болест јетре често касно открије, које су најтеже последице?

- На развијен облик цирозе указује и повећање слезине, појава слободне течности у стомаку која мора да се елиминише јер доводи до надимања, слабљења функција бубрега, појаве хепатичне енцелофатије као последице оштећења мозга услед токсичних материја из црева, које болесна јетра не може да преради. Оне крвотоком стижу до централног нервног система, оштећујући га и пацијент на крају може да заврши и у коми. Ипак, најтежа компликација цирозе јетре су карциноми који се јављају у великом проценту - истиче наша саговорница.

БОЛЕСТ САВРЕМЕНОГ ДОБА

САВРЕМЕНО човечанство се суочава са проблемом масне јетре у готово пандемијској размери због неправилне исхране и лоших навика, неактивног, седалачког начина живота. Маст се скупља у јетри и она има веома сложен задатак да је преради и елиминише све штетне чиниоце, да би заштитила друге органе. До пет одсто масти у односу на укупну тежину јетреног ткива се сматра нормалним, али између 35 и 45 одсто захтева лечење.

Масна јетра може бити алкохолна код људи који претерују у алкохолу. Постоји и неалкохолна масна јетра, која се јавља код гојазних, дијабетичара и особа које пију много лекова. Честа је и у трудноћи због хормонски измењеног стања.

У почетку болести нема симптома, а потом се јавља мучнина, слабост, болови испод десног ребарног лука, надимање стомака, главобоља. Током времена симптоми су све израженији, у завршној фази болести долази до попуштања јетре уз појаву жутице, крварења из носа, модрица по кожи, отока стомака и ногу, често се јавља и поремећај свести, поспаност, дезоријентација - наглашава др Јешић - Вукићевић.