Петровац зацељује ране

З. О. Ј.

15. 06. 2017. у 09:15

Благотворна зељаста биљка се бере око 12. јула. Ефикасна је за озледе које теже зарастају и код гинеколошких раница, миома, полипа

Петровац зацељује ране

Shutterstock

Вишегодишња зељаста биљка петровац (Agrimonia eupatoria) има широку лепезу деловања и веома је заступљена у народној медицини. Због ефекасности код одређених болести зову је и рањеник, костолом, ситни и овчији чичак, трава целог света... Нарочито се користи за ране које тешко зарастају, посебно код гинеколошких раница и миома, полипа и унутрашњих крварења. У чајним мешавинама са хајдучком травом и вирком смањује обилне менструације и зауставља крварење хемороида. Име костолом је у народу добила јер лечи човека који је тако болан да осећа да му се "кости ломе".

Због изузетне делотворности, петровац је привукао пажњу академику Јовану Туцакову. Овај врстан познавалац лековитог биља је године провео на терену откривајући и потврђујући све могућности ове биљке. На нашем поднебљу је највише распрострањен на Фрушкој гори, Тителском брегу, Вршачким планинама, североисточној Бачкој и једном делу Срема. Латински назив показује да је био познат и у првом веку пре нове ере. Наиме, eupatoria је у латински унета у част Митридата Еупатора, грчког владара који се у то доба бавио проучавањем биља.

Успева на слабије хранљивим земљиштима, али и екстремно сушним. Највише расте на обронцима ливада и у шуми, мада је распрострањена и на сушним ливадама, камењарима и поред путева. Жутим цветовима попут класја, на стабљикама висине до метар, прекрива поља од јуна до августа.

ЧАЈ ЗА СВЕ Универзални чај од петровца се спрема тако што се супена кашика прелије са 2 дл кључале воде, поклопи и остави да одстоји 30 минута. Потом се чај процеди и пије незаслађен, три пута дневно пре јела, увек свеже справљен. Посебно се препоручује певачима, предавачима и особама које много напрежу гласне жице. За испирање грла је најефикаснији чај од по једне супене кашике петровца, жалфије и црног слеза.

Од ње се прави чај од надземног дела биљке који се сакупља у цвету. Добри познаваоци тврде да је у лековите сврхе најбоље брати око 12. јула, када се слави празник апостола Петра по којем је и добила име. Наш народ верује да је свака биљка која носи име свеца или Богородице посебно лековита, а у случају петровца је то и званично потврђено.

Од благотворних састојака, највише садржи танине, никотинску, палмитинску, стеаринску и кремену киселину, као и флавоноиде, тритерпене, горке материје, етарско уље, витамине Ц, Б1 и К.

Осим што ефикасно делује на различите ране, успешна је код упале црева и дијареје. Помаже код упала мокраћних путева, спречава ноћно мокрење, регулише ниво билирубина код жутице, снижава температуру. Код кашља подстиче секрецију и смирује упалу грла. Чај се користи и за вагинално испирање. Лечи и кожне промене изазване алергијским реакцијама и дерматитис.

Чајна терапија се препоручује и особама које пате од хроничног умора, безвољности и малаксалости или су под стресом током дужег периода. Ове особе често имају и поремећај у варењу, надимање и неформиране столице, несаницу и поспаност у касним јутарњим и поподневним сатима.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације