Иако је морска со на бољем гласу од обичне беле, рафинисане, стручњаци су и у њу почели да упиру прстом због загађења у мору и хвале искључиво хималајску. Као аргументе наводе податак да је најчистија и најздравија, јер се вади из незагађеног подручја Хималаја. Розе је боје због гвожђа, а садржи 84 елемента која се налазе и у нашем организму, што значи да тело снабдева свим потребним минералима.

Брже се вари и не подиже крвни притисак, користи се у мањој количини од обичне соли јер има јачи укус. Осим тога, спречава дехидратацију, регулише ниво шећера у крви, убрзава метаболизам, умирује грчеве у мишићима, побољшава циркулацију, помаже код васкуларних обољења... Добра је за релаксацију, чисти тело од токсина и ослобађа од стреса када се дода у купку са топлом водом. На исти начин ублажава прехладу и смањује болове изазване артритисом.