НАУЧНИЦИ британског Савета за медицинска истраживања пронашли су први лек који може да заустави одумирање можданих ћелија код људи, преноси BBC. Они су, на основу ранијих проба над животињама, открили да две различите смеше могу да буду безбедно примењене у лечењу деменције.

Лекови мењају природну одбрамбену реакцију мозга на вирусне инфекције, која се може активирати грешком, у случају претеране производње одговарајућег протеина. Када инфициране ћелије почну да гомилају протеине вируса који је преузео контролу над њима долази до потпуне обуставе обуставе овог процеса како би се зауставило напредовање болести. До сличне појаве долази и у одсуству заразе, али овај пут неурони изгладњују на смрт сами себе, обуставом израде битних протеина.

Сматра се да овај механизам стоји иза дегенеративних обољења попут деменције. Његово безбедно заустављање могло би драстично да промени судбину оболелих од Алцхајмерове, Паркинсонове, Хантингтонове и других болести уколико се на клиничким студијама докаже да су једињења тразодон и ДБМ, која се већ користе у различитим терапијама, поуздана.

- Мале су шансе за потпуно излечење, али ако зауставите напредак можете да промните исход Алцхајмерове болести тако да је могуће живети са њом – упозорава професорка Ђована Малучи.

Она очекује да ће се после две до три године тестирања над пацијентима оболелим од деменције знати да ли лекови раде.