Да ли су електричне четкице боље?

В.Н.

21. 02. 2017. у 12:15

Да ли су електричне четкице боље?

Thinkstock

Нико не може да уради 30.000 покрета руком у минуту, брзином којом вибрира електрична четкица за зубе, али то не значи да су такве четкице увек бољи избор од ручних

Нико не може да уради 30.000 покрета руком у минуту, брзином којом вибрира електрична четкица за зубе, али то не значи да су такве четкице увек бољи избор од ручних, каже Томас Волф из Удружења немачких стоматолога.

- Механичко уклањање денталног плака је најважније - објашњава Волф. - И заправо се све своди на то колико добро неко користи своју четкицу за зубе, независно од тога да ли је електрична или не.

Иако нека испитивања показују да људи који су вешти у коришћењу електричне четкице могу да уклоне више наслага од оних који се користе ручним четкицама, "разлика није толико велика да би стоматолози препоручили искључиво електричне", рекао је Волф.

Најважније је очистити све зубе са свих страна, а није наодмет ни касније четкицом протрљати језик неколико пута, саветује Волф.

Ефикасна техника четкања подразумева да четкицу треба држати под углом од 45 степени, пола на зубном месу, пола на зубу и кружним покретима малим притиском прати зуб по зуб.

Али, треба водити рачуна о томе да су влакна четкице што мекша и глава четкице довољно мала да успе да допре и до задњих зуба са задње стране.

Електрична четкица препоручује се свим пацијентима који немају стрпљења за "дуготрајно" четкање и којима је прање задњих зуба отежано, због њиховог удаљеног положаја.

Предност електричне четкице је и "орални туш" којим се врло ефикасно чисте интердентални простори, а мана јој је висока цена.Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

Dr. Jova i Kompanija

21.02.2017. 13:12

Pre par godina je jedan americki univerzitet izvrsio testiranje u vremenu od dve godine na 200 ucesnika da bi se utvrdilo koje su cetkice bolje. Posle dvogodisnjeg testiranja konacni pregledi su pokazali da su RUCNE cetkice bolje 70 puta od mehanickih cetkica. Sada o tome vise ne pricaju jer su proizvodjaci mehanickih cetkica izgubili velike novce, posle testa. Brojni kupci su prestali da kupuju mehanicke cetkice.

sultan

25.02.2017. 07:43

@Dr. Jova i Kompanija - Koje su RUČNE a koje MEHANIČKE ?To je valjda isto?Radi se o ručnoj ili električnoj....

Pera Zelembać

21.02.2017. 15:46

Najbolja kombinacija je da se upotrebljava i jedna i druga i kombinacija je najbolja a rezultati ne izostaju.Licno iskustvo.Ova kombinacija bas ne odgovara stomatolozima jer bi mogli ostati bez posla.