Ако једете у мраку, смршаћете

Т. Л.

уторак, 07. 02. 2017. у 08:08

Ако једете у мраку, смршаћете

Shutterstock

Тим немачких истраживача објавио је резултате студије која показује да они који обедују у мраку поједу девет одсто мање хране него у ситуацији када гледају храну. Очигледно поглед на храну отвара апетит

КАДА обедујете у мраку, поједете девет одсто мање хране него на светлости. До овог податка је дошао тим научника који су резултате студије објавили у медицинском часопису Food Quality and Preference. То би могао да буде рецепт за мршављење, јер је, како тврде, суштина у томе да поглед на храну отвара апетит, па би требало да је не гледамо ако желимо да смањимо килограме.

Научници са немачког универзитета Констанц су спровели испитивање на две групе добровољаца, од којих је прва јела завезаних очију, а друга отворених, јер је била контролна.

Испред сваког учесника су 15 минута стајале три чиније са по 95 грама сладоледа. Испоставило се да су они који су јели завезаних очију појели девет одсто мање хране, односно 105 грама сладоледа по особи, док је контролна група појела 116 грама. Да би разумели тај механизам ситости у мраку, научници су испитали учеснике о утисцима и закључили следеће:

- Без погледа на храну испитаници су се усредсредили на оно што у тренутку док једу осећају, па су прекинули оброк чим су осетили ситост - објаснила је др Брита Ренер, ауторка студије.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације