Србија постала хит денталног туризма

З. Остојић- Јоксовић

11. 01. 2017. у 08:15

Србија постала хит денталног туризма

Shutterstock

Странци све више посећују наше стоматолошке ординације. Услуга је квалитетна, а цене ниже 10 до 15 пута у односу на најразвијене земље

Стоматолошке ординације у Србији су постале хит дестинација страних туриста. Долазе наши људи из дијаспоре, али и добро информисани странци. Степен стручности и професионализам наших стоматолога је на изузетном нивоу, а захваљујући добро разгранатом авионском превозу долазе заинтересовани из свих крајева света. Могућност да кроз стоматолошке услуге профит оствари и држава је нешто о чему се све више говори, а Министарство здравља и друге надлежне институције увелико праве правилнике и упутства о денталном туризму.

- Већ неколико година дентални туризам бележи пораст. Раније су долазили углавном наши људи из дијаспоре, али је све више странаца који на сајтовима добијају информације и бирају ординацију коју контактирају, а затим долазе. Главни разлог доласка је за њих јефтина, а квалитетна услуга, јер су наше цене прилагођене домаћем стандарду и ниже су десет до 15 пута у односу на оне у најразвијеним земљама, док је квалитет исти - објашњава професор др Алекса Марковић са београдског Стоматолошког факултета.

* Одакле странци највише долазе?

- Из Италије, Немачке, Швајцарске, Америке. Данас ништа није далеко, чак ни Аустралија. Ако нису задовољни услугом, могу да се врате и траже корекцију. Колико им је исплатив долазак у наше ординације најбоље показује пример Швајцарске, где се за комплетан рад који подразумева вађење зуба, уградњу импланта и друге радове, издвоја 60.000 евра. Код нас то све кошта 12.000 евра. Исплати им се и да долазе три, четири пута у Србију и бораве пет до седам дана. За то време плаћају смештај, исхрану, а слободно време проводе у обиласку занимљивих места, тако да код нас троше новац. Сви ти трошкови на крају не пређу цифру од 20.000 евра, рачунајући и авионске карте. Одлазе задовољни обављеним послом, а задовољна је наша стоматолошка бранша, као и држава која од денталног туризма остварује профит.

* Да ли су наше стоматолошке ординације могу да одговоре свим захтевима?

- У Београду 70 одсто ординација ради по савременим светским стандардима. Улажу у знање и опрему, па не заостају ни за компјутеризованом стоматологијом. Ниво услуга је потпуно исти као на западу. Дентални туризам за нас има и обавезујући карактер јер морамо да запослимо више лекара стоматолога, медицинског и другог особља, што донекле решава проблем незапослености. Осим тога, Стоматолошки факултет има квалитетан кадар и постоји интересовање о едукацији иностраних колега.

* Колико је тешко испунити очекивања захтевних туриста пацијената?

- Данас су пацијенти апсолутно информисани о ономе што желе. Не пристају на било какву замену недостајућих зуба. Истовремено инсистирају на функцији и на естетици, што је у реду. Важно је, на пример, да су импланти од доброг материјала и добро уграђени, како пацијент касније не би имао проблем око загрижаја, жвакања или говора. Такође се инсистира на што природнијем изгледу зуба и ако се то испуни, траже корекцију. Пацијент има право да зна који му се имплант уграђује јер постоји близу 15 врхунских система. Успешност зависи од стручњака, али и од тога да ли пацијент на прави начин спроводе оралну хигијену и да ли иду на редовне контроле. Успехом се сматрају уграђени импланти који у вилицама остају најмање 15 година.

* Да ли се наши стручњаци могу обогатити од денталног туризма?

- Око богаћења стоматолога постоји фама. Зарада постоји, али уз квалитет који то прати. Стоматолог мора да ради по домаћем ценовнику апсолутно квалитетно. Сви радови због којих странци долазе, спадају у ванстандардне услуге и за све се плаћа. У здравственим установама лечење и вађење зуба, као и хируршке интервенције, не плаћају само деца до 18 година, студенти и труднице, док пензионери не плаћају тоталну протезу. То су услуге које покрива фонд, а остале интервенције попут протетских радови, круница, уградња импланта, плаћа пацијент.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (13)

Oprez

11.01.2017. 08:52

Smesno, 10-15 posto nije vredno niti se moze dobiti garancija istog kvaliteta kao u navedenim zemljama. Ako neplatis na drumu platis na cupriji! Trebalo bi i da napisete da su mnogi morali ponovo u zemljama boravka da urade isti posao jer im nije bio dobro uraden u Srbiji ili Bosni sto ih je na kraju kostalo mnogo vise! Pogotovo ne preporucujem izrade proteza koje treba redovno kontrolisati i prilagodavati zbog promena!

Kole

11.01.2017. 09:03

"Ministarstvo zdravlja i druge nadležne institucije uveliko prave pravilnike i uputstva o dentalnom turizmu" - hahahahaha. Koga lazu :) Ne rade ni ono sto treba, a kamoli neke ovako "nemoguce" stvari. Cuj, pravilnici, upustva :) Hvala za ulepsan dan, humora nikad dosta.

Viktor

11.01.2017. 10:22

Da potvrdim da je istina, bas jedan kolega iz Francuske mi je rekao da ide u Beograd da sredi zube. Svojevremeno je meka zubarskog turizma bila Budimpesta. Odlicna vest za Beograd i Srbiju, devizni priliv i za zubare i za hotelijere.

Zoran

11.01.2017. 11:17

Pricas gluposti imamo najbolje zubare, jedino ako odes kod metalostrugara pa ti on pravi zube. Ne znam ni jednog ko se zalio na nas rad I zato bolje cuti.

Miki

11.01.2017. 11:33

Neverovatno, ali sve ono sto se u Hrvatskoj desavalo, kod nas se desava sa 10tak godina zakasnjenja. Kao da su prepisivali tekst iz nekih hrvatskih novina iz tog perioda. Tamo sam prvi put cuo za taj termin dentalni turizam bas pre 10tak godina. Isto toliko kasnimo na nasem putu ka Europi i sa autoputevima, prugama, novim vozovima, tablicama na kolima, licnim kartama... Tako da je to za mene deja vu... Znaci, trebalo bi da udjemo u EU 1.7.2023. :)

fafa

11.01.2017. 12:36

Ne daju uopste racun za izvrsenu uslugu, ja sam trazioracun da bi mi jedan deo francusko osiguranje vratilo. Zubar me glatko odbio. Placaju li oni porez na te usluge??

Milojko Postojic

11.01.2017. 12:38

Srbija je mozda 10 do 15 puta po kvalitetu iza ostatka sveta. koliko para toliko i muzike.

parisole

11.01.2017. 14:02

racunica je prosta u svajcarskoj 60000 € a kod nas 12000€ pa to i nije 10 do 15 puta jeftinije pisete bilo sta i ne proveravate iznete cinjenice!

Nebojsa007

11.01.2017. 17:28

Nasi zubari koji jako dobro rade svoj posao kostaju kao i nemacki.Oni koji su dobro kostaju solidno ali su poprilicno prezauzeti. Oni sto ne rade nikako e oni su bas povoljni...