Упркос увреженом мишљењу да је нормална телесна тежина показатељ доброг здравља, поједини лекари упозоравају на постојање нимало безазленог унутрашњег сала око виталних органа, чак и код мршавих особа. Масне наслаге око срца, јетре или панкреаса понекад су штетније од оних на стомаку или бутинама, тврди професор др Џими Бел са Империјал колеџа у Лондону.

Др Бел је са тимом сарадника скенером прегледао око 800 добровољаца и направио "мапе сала" на којима се види где све организам нагомилава масти. У истраживању су учествовале и професионалне манекенке, код којих је такође регистрован вишак унутрашњих масних наслага.

- Подаци прикупљени на овај начин показују да људи, који тежину регулишу дијетом, а не вежбањем, често имају унутрашње наслаге сала, мада делују витко. Мршави људи понекад живе у погрешном убеђењу да је све у реду ако немају вишак сала око струка,- упозорава др Бел.

Британски стручњаци сматрају да унутрашње масне наслаге повећавају ризик од дијабетеса и срчаних обољења и поручују:

- Ако желите само да изгледате лепо, довољно је да држите дијету. Али ако желите да будете витки и здрави, физичка активност мора да заузме значајно место у вашем животу.