Опасно сало око виталних органа

З. О. Ј.

11. 04. 2016. у 16:19

Опасно сало око виталних органа
Лекари упозоравају на постојање нимало безазленог унутрашњег сала око виталних органа, чак и код мршавих особа. Масне наслаге око срца, јетре или панкреаса понекад су штетније од оних на стомаку или бутинама

Упркос увреженом мишљењу да је нормална телесна тежина показатељ доброг здравља, поједини лекари упозоравају на постојање нимало безазленог унутрашњег сала око виталних органа, чак и код мршавих особа. Масне наслаге око срца, јетре или панкреаса понекад су штетније од оних на стомаку или бутинама, тврди професор др Џими Бел са Империјал колеџа у Лондону.

Др Бел је са тимом сарадника скенером прегледао око 800 добровољаца и направио "мапе сала" на којима се види где све организам нагомилава масти. У истраживању су учествовале и професионалне манекенке, код којих је такође регистрован вишак унутрашњих масних наслага.

- Подаци прикупљени на овај начин показују да људи, који тежину регулишу дијетом, а не вежбањем, често имају унутрашње наслаге сала, мада делују витко. Мршави људи понекад живе у погрешном убеђењу да је све у реду ако немају вишак сала око струка,- упозорава др Бел.

Британски стручњаци сматрају да унутрашње масне наслаге повећавају ризик од дијабетеса и срчаних обољења и поручују:

- Ако желите само да изгледате лепо, довољно је да држите дијету. Али ако желите да будете витки и здрави, физичка активност мора да заузме значајно место у вашем животу.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Rada

15.04.2016. 14:59

Davno su naucnici ustanovili da je zdravije biti aktivna buca nego neaktivma mrsavica. Ja im verujem i drzim se toga :-))))))

zdravlje na prvom mestu

18.04.2016. 09:27

@Rada - Немој се тешити, него се теши - пробушиш рупу на кашици, избациш шећере, прескочиш угљене хидрате после 18.00, поведеш рачуна и свом здрављу и решиш проблем. Исто важи и за мршаве особе (међу којима сам био и ја) - они се теше другом народном доскочицом - Жути жутују, а румени путују. Избалансирна исхрана и избалансирана килажа су основ здравља. Све остало је продавање магле магле.