ЧАЈ је омиљени напитак милиона људи широм света. Познати су његови умирујући ефекти, а користи се и за чишћење организма или као превентива од разних болести. Рецимо, неке врсте могу да ојачају имунитет, друге да повећају плодност, умире болове у стомаку, или имају успављујући ефекат. Постоје чак и чајеви који се препоручују за смањење телесне тежине или за побољшање изгледа коже.

Црни чај

Углавном се пије ујутру, јер брзо и ефикасно отклања поспаност. Али мало је познато да овај напитак код мушкараца и жена повећава плодност, захваљујући антиоксидансима које садржи.

Ђумбир и лимун

Снажни антизапаљенски чајеви са антибиотским деловањем препоручују се и женама које имају ендометриозу. Одлично прочишћавају и побољшавају циркулацију, нарочито у полним органима, а помажу и за отклањање болова. Осим што ђумбир ублажава проблеме са варењем, као што је надутост, пролив или трудничка мучнина, доприноси и бољем изгледу коже и лепоти уопште.

Зелени чај

Хипоксантин и полифеноли које садржи овај чај побољшавају одрживост ембриона, помажу сазревање јајних ћелија и повољно утичу на плодност уопште. Нека једињења у овом чају јачају мождану функцију, и помажу код проблема са анксиозношћу. С обзиром на то да побољшава метаболизам, убрзава спаљивање масноћа, па је драгоцени помоћник свим особама које желе да се реше сувишних килограма. Антиоксиданси из зеленог чаја најефикасније делују против канцера, Алцхајмерове и Паркинсонове болести.

Руибос

Овај јужноафрички специјалитет постао је веома популаран због обиља антиоксиданаса и витамина Ц. Ако покушавате да останете у другом стању, управо је витамин Ц неопходан за побољшање количине и квалитета сперматозоида. Не садржи кофеин и има пуно минерала - калцијум, калијум, магнезијум, натријум, цинк, гвожђе, манган. Помаже организму да се избори са слободним радикалима, ојачава имунитет и утиче на лепоту.

Приликом локалне употребе превентивно делује против болести коже као што је, рецимо, екцем. Можете да користите употребљену и прохлађену кесицу или да у припремљени чај намичите мало вате или газе, ставите на проблематично место на кожи и оставите кратко да делује.

Јасмин

Напитак лепог мириса од давнина се у Кини користио као афродизијак и за побољшање плодности. Има јака аромотерапеутска својства, која су нарочито важна у трудноћи. Бројни антиоксиданси побољшавају имуни систем, ефикасни су против канцера, код проблема са варењем, снижавају холестерол и висок крвни притисак.

Коприва

Подстиче плодност и благотоворно делује током целе трудноће. Садржи витамине А, Ц, Д и К. Редовним узимањем овог напитка повећаћете ниво калцијума, калијума, гвожђа и сумпора. Висок ниво калцијума и магнезијума помажу код проблема са алергијама. Ако имате суву и надражену кожу, управо напитак од коприве може брзо да помогне. Довољно је да га нанесете директно на проблематично место.

Мента

Један од омиљених чајева због подмлађујућег и релаксирајућег ефекта. Још је делотворнији ако се направи од свеже менте. Овај напитак успешно умирује иритирани желудац, побољшава варење, олакшава трудничке мучнине. Садржи витамине А, Ц и Б 12, као и фолну киселину, који је основни витамин плодности и трудноће. Помаже код кашља и прехладе, и одлично освежава дах.

Јабука и цимет

Цимет делује на хормонску неравнотежу изазвану синдромом полицистичних јајника и побољшава циркулацију у полним органима. Регулише шећер у крви и снижава холестерол. Витамин Б6 из јабука повећава концентрацију кисеоника у крви и утиче на стварање белих крвних зрнаца. n