Уклањање хемороида без реза

Б. Л.

15. 02. 2016. у 17:54

Уклањање хемороида без реза

др Мирољуб Драшковић

Шуљеви могу да се одстране процедуром која траје 30 минута, у локалној анестезији

ХЕМОРОИДИ могу да се уклоне за само 30 минута, и то без хируршког реза.

- Применом трансаналне хемороидалне деартерализације (ТХД), у локалној анестезији, готово са стопроцентном сигурношћу, потпуно се елиминишу болни гроздови - објашњава др Мирољуб Драшковић, општи и васкуларни хирург Поликлинике "Др Драшковић" у Београду.

За разлику од склерозација, хемороидектомије и других доступних метода, овом се директно делује на узрок, односно, затвара се улаз у отворени артеријско - венски шант.

- Не подвезујемо венски чвор, него делујемо на артеријску грану која доводи крв у шант - објашњава др Драшковић. - Хемороиди после ове интервенције спласну, а пацијент може да се врати нормалним активностима већ за дан или два. Не препоручује се физичка активност или обављање тешких физичких послова 14 до 30 дана после операције.

Метода се ради помоћу посебно конструисаног уређаја, који се састоји од специјалног проктоскопа у који је уграђена сонда. Она проналази отворени артеријско - венски шант, тачније место на коме се крв из артерије директно прелива у вену, повећавајући у њој притисак, што доводи до проширења вена, односно стварања хемороида. Проктоскоп има отвор кроз који се убацује хируршка игла са концем, и подвезује место на коме настаје отворени шант.

- Већина пацијената не осећа болове ни за време операције, ни касније - напомиње др Драшковић. - Код осетљивијих особа, након ТХД може да се јави умерен бол који брзо прође уз уобичајене аналгетике.

Захват има шест етапа, јер се подвезује свих шест артеријско-венских шантова у аналној регији. До тада видљиви хемороидални чворови нестају, јер више не постоје услови за њихово неконтролисано пуњење крвљу.

Седма етапа је стављање сунђерастог тампона, који се растапа у периоду од 12 до 24 часа. Његова улога је да притиска шавове који су постављени, како неки од њих, због промене положаја након захвата, не би попустио. Конци који се користе су ресорбујући и нестају после 14 дана.

ПРИПРЕМА ЗА ОПЕРАЦИЈУ

ДАН пре процедуре, вечера се најкасније до 19 часова. После овог оброка, треба попити три таблете лаксатива. Пожељно је и да се увече пије доста течности, чиме се постиже бољи ефекат чишћења дебелог црева.Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)

Dragan

15.02.2016. 18:05

Ne mogu da verujem u ovu bajku.Ljudi u našim bolnicama umiru ko zamorčići. Moj otac je izgubio živo zbog hemoroida.Ušili su mu analni otvor i Otvorili su mu na stomaku otvor za pražnjenje debelog creva.Umro je ko zamorčić sa punim poverenjem u naše hirurge.Da li hirurzi podležu krivičnoj istrazi kad im umre pacijent.Da li postoji super kontrola u slučajevima gubitka života pacijenta.Da li se zna statistika smrtnosti u slučaju operacija hemoroida

slobodan

16.02.2016. 10:10

kako je moguce da se stupi u kontakt sa Dr.Draskovik.Ja se javljam izMakedonije.Moj sin ima problema sa hemoroidima.

Slobodan

11.03.2019. 14:07

@slobodan - Kako je moguce stupiti u kontakt sa D-rDraskovik zbog operacija xemeroida.