ХЕМОРОИДИ могу да се уклоне за само 30 минута, и то без хируршког реза.

- Применом трансаналне хемороидалне деартерализације (ТХД), у локалној анестезији, готово са стопроцентном сигурношћу, потпуно се елиминишу болни гроздови - објашњава др Мирољуб Драшковић, општи и васкуларни хирург Поликлинике "Др Драшковић" у Београду.

За разлику од склерозација, хемороидектомије и других доступних метода, овом се директно делује на узрок, односно, затвара се улаз у отворени артеријско - венски шант.

- Не подвезујемо венски чвор, него делујемо на артеријску грану која доводи крв у шант - објашњава др Драшковић. - Хемороиди после ове интервенције спласну, а пацијент може да се врати нормалним активностима већ за дан или два. Не препоручује се физичка активност или обављање тешких физичких послова 14 до 30 дана после операције.

Метода се ради помоћу посебно конструисаног уређаја, који се састоји од специјалног проктоскопа у који је уграђена сонда. Она проналази отворени артеријско - венски шант, тачније место на коме се крв из артерије директно прелива у вену, повећавајући у њој притисак, што доводи до проширења вена, односно стварања хемороида. Проктоскоп има отвор кроз који се убацује хируршка игла са концем, и подвезује место на коме настаје отворени шант.

- Већина пацијената не осећа болове ни за време операције, ни касније - напомиње др Драшковић. - Код осетљивијих особа, након ТХД може да се јави умерен бол који брзо прође уз уобичајене аналгетике.

Захват има шест етапа, јер се подвезује свих шест артеријско-венских шантова у аналној регији. До тада видљиви хемороидални чворови нестају, јер више не постоје услови за њихово неконтролисано пуњење крвљу.

Седма етапа је стављање сунђерастог тампона, који се растапа у периоду од 12 до 24 часа. Његова улога је да притиска шавове који су постављени, како неки од њих, због промене положаја након захвата, не би попустио. Конци који се користе су ресорбујући и нестају после 14 дана.

ПРИПРЕМА ЗА ОПЕРАЦИЈУ

ДАН пре процедуре, вечера се најкасније до 19 часова. После овог оброка, треба попити три таблете лаксатива. Пожељно је и да се увече пије доста течности, чиме се постиже бољи ефекат чишћења дебелог црева.