Сваки трећи отписани биће излечен

М. ВАСИЉЕВИЋ

14. 11. 2015. у 10:30

Сваки трећи отписани биће излечен

Фото: А. СТАНКОВИЋ

Професор др Едуард Врдољак, онколог, о дометима нове терапије за различите локализације карцинома у одмаклом стадијуму

ЗА пет до 10 година пацијентима са узнапредовалим карциномима који су прошли све видове лечења, и са лошом прогнозом, имунотерапија ће продужити живот за две године, а трећину ће моћи да излечи!

Ово су тврдње стручњака, онколога и научника из развијених држава које убрзано раде на увођењу нових, већ испитаних лекова. Имунолошка терапија успешно се користи у лечењу метастатског меланома, засад у САД и многим европским земљама, док је нашим пацијентима и даље недоступна. Неки од лекова су још у различитим фазама клиничких испитивања.

Имунотерапија је пре неколико година увела револуцију у лечењу рака. Након што је раније, циљана терапија рака знатно побољшала могућности лечења код неких малигних обољења, имунотерапија сада даје још више наде.

- Ради се о методи лечења која користи одбрамбени систем организма за уништавање тумора, а онколози тврде да би могла радикално да измени уобичајене методе лечења рака и поштеди неке пацијенте токсичних ефеката хемотерапије. Сва досадашња клиничка испитивања показала су револуционарне ефекте у лечењу карцинома јајника, желуца, мокраћног система и других облика рака - открива у интервјуу за "Вечерње новости" професор др Едуард Врдољак, онколог Клинике за онкологију и радиотерапију у Сплиту, који је у Србији био гостујући предавач на недавном Симпозијуму онколога.

* На чему се заснива имунотерапија?

ЛЕК КРОЗ ИНФУЗИЈУ
* КАКО се примењује лек?
- Реч је о моноклоналним антителима који се дају у облику инфузије у тронедељним интервалима и врло се лако подносе и примењују, знатно лакше од хемотерапије.

- Имунолошки систем надзире и контролише организам и уништава рак у његовом настанку. То се зове теорија надзора рака. По тој теорији рак стално настаје у нашем организму, под утицајем рецимо пушења, или лошег генетског материјала, али га имунолошки систем препознаје на време и уништава. Што значи, рак је грешка имунолошког система, односно представља слабост имунитета. Тек недавно смо то открили.

* Како долази до те грешке?

- Рак има способност да блокира имунолошки систем, и то чини помоћу посебних молекула, који се зову ЦТЛА4 и ПДЛ1. Истраживањем ових молекула створен је пре десетак година лек против рака коже - "ипилимумаб", који блокира молекул ЦТЛА4. Захваљујући том открићу данас је сваки пети болесник са метастатским меланомом жив. Онда смо сазнали да постоје и други рецептори којима рак блокира имуни систем и на основу тога развили смо два лека - "ниволумаб" и "пембролизумаб". Они "нападају" протеин ПД-1, молекуларну кочницу која спречава имуни систем да види туморе као нападаче, омогућавајући раку да преживи. Моје веровање је да ћемо успети да излечимо сваког четвртог болесника са узнапредовалим раком, а који су иначе живели највише годину дана.

* Да ли ће се овај лек користити и за друге врсте рака?

- Лечиће се пацијенти са немикроцелуларним и пушачким туморима плућа, затим туморима бубрега, малигним меланомима, туморима мокраћног тракта, као и такозваним микросателитско нестабилним туморима дебелог црева. Вероватно ће се овако лечити 50 до 60 одсто свих тумора, а излечити од 15 до 30 одсто тешко оболелих.

* У којој фази ће се примењивати лек?

- Засад имамо резултате само за карциноме у завршној фази, али изгледа да је имунотерапији свеједно. Јер, кад нешто делује, делује.

* Да ли постоје пацијенти који, не би могли да се лече на овај начин?

- Већ се развијају одређени биомаркери да би се сузила популација за примену тих лекова.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације