Сваки удах храни срце и мозак

Б. Лаћарак

субота, 21. 02. 2015. у 17:08

Сваки удах храни срце и мозак
Хипоксија и хипоксемија се јављају због недостатка кисеоника у крви. Мањак кисеоника у организму доводи у почетку до привременог, а затим и до трајног оштећења функције виталних органа

ДА би све ћелије и ткива у организму функционисала нормално, неопходно је да се у телу стално одржава одређена концентрација кисеоника. Дисање задовољава потребе организма за кисеоником, и изузетно су ретка стања када ћелије не могу да искористе већ преузети кисеоник из крви. Ипак, сложени механизам његовог транспорта могу да поремете болести респираторног система и плућне циркулације, недостатак хемоглобина (анемија), срчана слабост, и многобројна друга стања.

Уколико нема довољно кисеоника у артеријској крви настаје хипоксемија, а уколико је мањак у ћелијама и ткивима - хипоксија. Ова два стања су повезана и међусобно зависна.

- Организам преузима атмосферски кисеоник кроз плућа - каже асистент др Владимир Жугић, пулмолог, начелник Одељења за функционалну дијагностику плућа Клинике за пулмологију Клиничког центра Србије. - Дисањем се кисеоник уноси у плућне алвеоле, одакле слободно пролази у плућне крвне судове, где се везује за хемоглобин у црвеним крвним зрнцима и даље дистрибуира циркулацијом по целом организму.

Акутни недостатак кисеоника у крви (акутна хипоксемија) настаје у тешким обољењима респираторног или кардиоваскуларног система која почињу нагло, као што су тешка упала плућа, тешко погоршање астме, инфаркт миокарда са акутном срчаном слабошћу. Може да се јави и у стањима шока и сепсе.

Хронични недостатак кисеоника у крви (хронична хипоксемија) најчешће се среће у склопу дуготрајних болести кардиоваскуларног и респираторног система (хронична срчана слабост, хронична опструктивна болест плућа, плућне фиброзе), неуролошких болести или системским болести организма.

- Одговор организма на недостатак кисеоника у крви је да постојећи кисеоник у организму усмери ка кључним органима: мозак, срце, јетра, бубрези, а на рачун других органа - објашњава др Владимир Жугић. - Зато имамо сужење крвних судова у кожи и екстремитетима, што доводи до бледе коже понекад са плавичастом нијансом, која се најбоље види на ноктима. Кардиоваскуларни систем реагује сужавањем крвних судова у периферним органима и убрзањем срчаног рада и, када је то могуће, порастом артеријског притиска. Зато оболели обично имају убрзан пулс и варијабилни крвни притисак.

Дуготрајни недостатак кисеоника у организму доводи у почетку до привременог, а затим и трајног оштећења функције кључних органа, па се у клиничкој слици јављају неуролошке сметње, поремећај срчаног рада, срчана слабост, поремећаји функције јетре и бубрега. Зато и симптоматологија недостатка кисеоника првенствено зависи од органа или органског система чија је функција оштећена.

Лечење акутног недостатка кисеоника у крви је хитно медицинско стање, зато што организам не стигне да се адаптира већ наведеним механизмима. Поред лечења основне болести, неопходна је примена медицинског кисеоника (100 одсто концентрације) у високим протоцима, управо да би се спречило оштећење виталних органа.

Лечење хроничног недостатка кисеоника у крви подразумева другачију стратегију. Основни принцип је лечење болести која доводи до тог недостатка. С обзиром на то да је у питању хронични недостатак кисеоника, код одређених болесника, после строге процене потребе, примењује се хронична терапија кисеоником у кућним условима. То се ради помоћу апарата који концентрују атмосферски кисеоник.


ОПАСНО ПРЕДОЗИРАЊЕ

Некритична, самостална примена кисеоника, без стручне процене да ли постоји потреба за таквом врстом терапије, по живот је опасна - упозорава др Владимир Жугић. - Наиме, кисеоник, када се некритично примењује, може деловати и као респираторни отров. Тачније, предозирање кисеоником код хроничних плућних болести може довести до депресије централног нервног система, блокаде дисања, коме и смртног исхода. Зато се апсолутно не препоручује самостална набавка тих апарата или боца са кисеоником и њихова некритична примена.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације