БЕЗ обзира на рекламна обећања о „брисању“ ожиљака, у медицини не постоји хируршка техника, нити „чаробна крема“ која може да их учини потпуно невидљивим. Било да су последица повреда, операција, опекотина, ожиљци могу да се ублаже али, најчешће, остају као „подсетник“ на оно што смо проживели.

Милица Рајовић, специјалиста пластичне и реконструктивне хирургије Клинике за пластичну хирургију и опекотине Војномедицинске академије каже да су лекарима на располагању само мање и више софистициране методе и инструменти који евентуално доприносе покушају да ожиљак буде естетски што прихватљивији:

- Уколико ожиљак ствара функционалне сметње, када се налази у прегибеним деловима тела (лакат, прсти на шакама), и најчешће је последица повреде или дубоких опекотина, онда се раде хируршке методе корекције у комбинацији са наношењем препарата против стварања ожиљака. Уколико је ожиљак естетски неприхватљив, а постоји процена да ће се хируршком корекцијом постићи задовољавајући резултат, долази у обзир уклањање ожиљка и поновно ушивање ране.

Саговорница „Новости“ напомиње да су ожиљци највећи непријатељи пластичне и естетске хирургије, а највећа заблуда је натпис „операција без ожиљака“. Питање је само колико је ожиљак видљив и на који начин је кожа зарастала.

АКНЕ И СТРИЈЕ Нису сви ожиљци последица хирургије или повреде. Ожиљке могу да оставе и акне и стрије. Ожиљци од акни могу да се ублаже хируршком методом - дермоабразијом. За корекцију атрофичних стечених ожиљака, стрија, тренутно не постоји хируршка метода која може да их учини невидљивим.

- После повреде или хируршке интервенције ожиљак се ствара пуних 12 месеци и то је процес који се одвија у кожи и не види се голим оком - појашњава др Рајовић. - У првој фази кожа зараста седам до 14 дана, пре него што се уклоне конци. Затим ожиљак почиње да сазрева и после три до шест месеци постаје формиран и добија епитет „нормалног“ или „ненормалног“ ожиљка. Који ће се од ова два типа ожиљка створити тешко је предвидети пре операције и не постоји правило које важи за све пацијенте.

Третман ожиљака може да започне око седмог дана после скидања конаца. У то време је ожиљак још увек црвен и то црвенило се у појединим случајевима одржава шест до 12 месеци. Третман подразумева наношење средстава која помажу стварању „нормалних“ ожиљака, тј. спречавају настанак упадљивих ожиљака.

- На тржишту у Србији доступни су разни препарати специјализовани за негу ожиљака, али је њихово дејство индивидуално - додаје др Рајовић. - Сваки ожиљак захтева негу, али то није гаранција да ће ожиљак бити значајно мање упадљив. Третман овим препаратима је потребно наставити докле год има ефекта, некад и дуже од годину дана, а према упутству произвођача. Овим препаратима је могуће третирати и ожиљке старе по неколико година, успех је, опет, индивидуалан.

Кожа зараста на два начина, примарно и секундарно, што зависи од врсте ране. Примарно зарастају ране после хируршких интервенција, где су ивице ране директно ушивене. Секундарно зарастају оне ране које није потребно ушивати или је природа повреде таква да је неопходно само сачекати да кожа епителизира, тј. да се обнови, као што је случај код површних опекотина.

- Током ране фазе зарастања ожиљак је црвен, а касније постепено бледи и добија боју околне коже - појашњава саговорница „Новости“. - Постоје места нарочито погодна за стварање тзв. ненормалних ожиљака, као што су деколте и рамена. Такође, ожиљци на леђима су углавном „развучени“ и естетски неприхватљиви, док су они на лицу најчешће неупадљиви.

У првих шест месеци зарастања потребно је избегавати излагање ожиљка сунцу, евентуално га механички заштити (фластером), јер УВ зрачење неповољно делује на пребојеност. Код деце је зарастање коже нешто бржи процес и ожиљци су мање видљиви. Они у ствари брже добију боју околне коже јер је она код деце тања и у сталном је процесу раста. Изузеци су ожиљци од дубоких опекотина.


НАЈТВРДОКОРНИЈИ

Посебна врста ожиљака су тзв. келоиди, који се најчешће јављају на кожи рамена, деколтеа и у регији иза ушне шкољке - каже др Милица Рајевић. - Њих је најтеже кориговати, непредвидиви су, јер може да се деси да се после корекције створи још већи келоид. Ови ожиљци се претходно третирају убризгавањем кортикостероидног препарата, после чега чега се евентуално хируршки уклањају.