Опасна игра хормона

М. Васиљевић

недеља, 15. 12. 2013. у 16:52

Опасна игра хормона
Професор др Нада Костић о утицају поремећаја у раду жлезда на све важне функције у телу. Неравнотежа хормона мења и метаболичке факторе, који потпомажу настанак атеросклерозе

У готово свакој функцији у организму, хормони имају своју улогу. Укључени су у рад метаболизма, црева, мозга, утичу на промене расположења, а одговорни су и за настанак срчаних болести, па чак и рака!

Полни хормони, можда, најјаче делују у телу, и то од пубертета до старости, односно менопаузе код жена, и андропаузе код мушкараца. Иако током живота стално осцилирају, с годинама њихов ниво природно опада, што се на крају највише осети управо у петој или шестој деценији живота.

Неки нама мање познати хормони, ако нису у равнотежи, могу да причине више штете, па да доведу и до најтежних болести. Да би све у организму радило „као сат“, и хормони морају да буду у равнотежи, а на то можемо да утичемо правилним животним навикама, каже у интервјуу за „Новости“ каже професор др Нада Костић, ендокринолог у КБЦ „Др Драгиша Мишовић“ и шеф наставне базе на Медицинском факултету у Београду.

* Да ли хормони више утичу на жене?

- Истина је да има више периода у животу жене када хормони диктирају одређења расположења и стања, као што је рецимо ПМС синдром. Али, нисам за то да се жене у таквим ситуацијама одмах подвргавају хормонској терапији. То су стања која се брзо превазилазе, и сматрам их потпуно нормалним. Мушкарци нешто мало касније, после 50. године, осећају тегобе изазване поремећајем хормона - више од половине мушкараца има проблем са потенцијом. То није увек последица смањеног тестостерона, већ су и васкуларни, неурогени и психогени фактори одиграли своју улогу.

* Треба ли одмах по уласку у менопаузу отпочети са хормонском терапијом?

- Некада се мислило да одмах треба почети са терапијом, када је ефекат најбољи, док су касније ефекти слабији, али сада је такво мишљење превазиђено. У међувремену су поједине студије откриле велики пораст карцинома, тромбоза и емболије као последице хормонских пилула, па су лекари променили ставове. Код мушког пола, ако су вредности хормона јако мале, ако су тегобе изражене, онда треба да се проба са дозама које хормоне држе негде на средини, дакле ни превише повишене, нити на доњој граници. Терапија се не даје када постоје карцином простате или кардиоваскуларна обољења.

ЗАШТИТНА УЛОГА ЕСТРОГЕНА * Како пад естрогена у менопаузи утиче на здравље жене?
- Кад се код жена смањи естроген, што је случај у менопаузи, њима се изједначава, чак повећава ризик оболевања од кардиоваскуларних болести у односу на мушкарце. У нашим студијама, показало се, жене су више оболевале од ангине пекторис и инфаркта миокарда. Код мушкараца се, с друге стране, смањењем тестостерона чешће добијају кардиоваскуларне болести, али су подложнији и карциному простате.

* У којим још органима хормони имају важну улогу?

- Важни су у раду штитасте жлезде, надбубрежне, хипофизе, али људи мање знају да је читава дигестивна цев једна велика ендокрина жлезда, која лучи одређене хормоне који су опет, задужени за одређене функције. Тако, када имамо тегобе са цревима, гасовима, надимањем, за то су понекад кривци управо хормони. У мозгу, лимбичком систему који учествује у регулацији различитих видова понашања, плућима, у урогениталном тракту, такође, имамо ендокрине ћелије које стварају хормоне и друге супстанце.

* Какву улогу имају хормони у настанку кардиоваскуларних болести?

- Најпознатије је деловање сексуалних хормона, стресних хормона на процес атеросклерозе, који је већ отпочео, а са годинама и факторима ризика се убрзава. Промена хормона мења и метаболичке факторе, који потпомажу атеросклерозу, настанак дијабетеса, повећање масноћа у крви. Код мушкараца, рецимо, падом тестостерона долази до повећања густине крви хематокрита за више од 50 одсто. Једном пацијенту је пронађена потпуно запушена каротидна артерија само због превелике густине крви, иако није имао остале фактора ризика.

* Да ли је и настанак карцинома повезан са поремећајем хормона?

- Јесте, и то посебно са такозваним фактором раста. Кад је он повећан, повећава се и митогеност, односно размножавање ћелија, што доводи до раста ткива, а тиме и до стварања тумора. Када је фактор раста - ИГФ - снижен, онда долази до повећаног броја кардиоваскуларних болести.

* Да ли то значи да треба сви да проверавају ове факторе о којима многи не знају готово ништа?

- Поред редовних провера, крви, шећера и масноћа у крви, у одређеним годинама треба да се ради и провера хормона, да би се видело да ли постоје дефекти. Ако се дефекти поправљају на време, одложиће се ове последице.

ЧУВАЈУ ПРОСТАТУ * Како мушки хормони делују код жена, а како женски код мушкараца?
- Полни хормони, прогестерон и естроген код жена и тестостерон код мушкараца, осим што се производе у полним жлездама, стварају се у надбубрежној жлезди. Тако, и жене имају тестостерона, а мушкарци женских хормона. Зна се да женски хормони код мушкараца имају позитивну улогу у спречавању појединих мушких болести, као што је увећање простате.

* Можемо ли некако да уравнотежимо хормоне?

- Узимајући одређену храну и здравим навикама у исхрани, без масних меса и сирева, можемо да се боримо са хормонима који раде супротно: физичком активношћу, избегавањем пушења и стреса... Када смо јако оптерећени, под стресом, код жена рецимо, долази до хормонског поремећаја менструалног циклуса. Код мушкараца који су незадовољни послом или су преоптерећени, исфрустрирани, долази до поремећаја сексуалне функције. Окидач за хормоне, и за њихово лучење, полази управо из мозга. Уосталом, свака болест је повезана са психом.

* Да ли је доказано да су неке ендокрине болести последица нарушене психе?

- Код штитасте жлезде, и кад је у питању хипо и хипертиреоза, установљено је да ови пацијенти имају изражене психолошке тегобе. Зато је овим болесницима потребна и психотерапија.

* Колико лошим навикама утичемо на дневни ритам хормона?

- Хормони имају дневни циклус. Кортизол је највећи ујутру и током дана постепено пада, увече је најнижи. Ако одступи од те криве, то већ значи неку патологију. Пролактин, хормон мозга, или хормон раста који смо већ помињали као јако важан, исто има свој дневни ритам. Ако на било који начин, поремећајем сна на пример, пореметимо ту криву која показује ниво хормона током дана, с временом ће сигурно да дође до последица по здравље.

* Каквих?

- Хормони ће изменити вредности, а ми ћемо се лоше осећати. Ако жена има несаницу, па мора да спава преко дана, и то стално ради у дужем временском периоду, може да дође до поремећаја менструалног циклуса.

* Како сан утиче на регулацију хормонског циклуса?

- Довољно сна одржава хормоне у равнотежи, али што подједнако важно током сна се мозак чисти од токсина. Посебно је добра поподневна дремка, ко може да је приушти, јер све проблеме и негативне догађаје током дана, избацујемо једним сатом спавања током поподнева.

* Да ли треба превентивно проверавати хормоне и када ?

- Ако неко нема никаквих тегоба није потребна редовна провера хормона. Али, на основу одређених тегоба, лекар ће да одреди које хормоне треба проверити.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

klica

16.12.2013. 07:00

Svasta naprica profesorka u kracem osvrtu na endokrinologiju.A osvrt je daleko od istine i elementarne razumljivosti za laike.Koje li to "toksine' san uklanja iz mozga uvazena profesorko? Koji to hormoni ucestvuju u aterosklerozi?Odakle vam podaci o seksualnim problemima muskaraca pedestih godina?Licno iskusvo? Sve u svemu prava medicinska papazjanija. O svemu pmalo, a u biti nista.

penzioner

19.12.2013. 14:57

Mnogo dobar clanak. Najvise mi se svidja prica o uticaju na digestivni trakt jer imam licno iskustvo.

penzioner

19.12.2013. 14:59

@ klica:niste u pravu, neke stvari prvi put cujemo i znace nam mnogo ove nove informacije.

Mustra

27.12.2013. 00:59

Profesorka malo da "obnovi" znanje, naročito o uticaju hormona na tumore, jer oni nisu direktni izazivači tumora, problem je u poremećajima signalnih puteva ćelije...Tačno je da kod pojedinih karcinoma, npr.dojke i prostate treba da isključimo dejstvo sopstvenih tumora ali npr.upotreba hormona prevenira karcinom jajnika i kolorektalni karcinom. Sve u svemu, naši profesori zaostaju za svetskim...Naročito mi smeta "paušalno" izražavanje...