Како препознати јесењу депресију

В. Н.

28. 09. 2013. у 15:30

Како препознати јесењу депресију
Лоше расположење, проблеми с концентрацијом, повећан апетит – неки су од симптома депресије
КОМЕ већ недостају сунце, лето и море, или му се стално спава и лошег је расположења, значи да га сустиже јесења депресија. Ово су, наиме, само неки од симптома привремене меланхолије, која погађа велики број људи када почну кишни, јесењи дани. Стручњаци се слажу да нема разлога за бригу, јер се ради само о тренутном нерасположењу, а не о клиничкој депресији.

Немачки психолог Ридигер Шмит Ом наводи да је један од узрока који доводе до јесење депресије психолошки, јер већина људи има негативну асоцијацију на ову тему. Физиолошки узроци су компликованији: људско око током јесењих дана до мозга доведе мање дневне светлости, што смањује ниво серотонина (хормона среће), а повећава ниво мелатонина (хормона који се брине о равнотежи дневног и ноћнога ритма тела). То је, како каже овај стручњак, разлог зашто су људи преко дана поспани. И последњи узрок је такође повезан са сунцем. Наиме, тело је мање него лети изложено сунчевим зрацима који поспешују стварање витамина Д, а који помаже у борби против депресије.

Симптоми који указују на јесењу депресију:

* лоше расположење током дана

* губитак интересовања за свакодневне активности

* губитак енергије

* проблеми с концентрацијом

* умор или проблеми са сном

* апатија

* осећај усамљености

* напетост, неспособност суочавања са свакодневним стресом

* промена расположења

* повећан апетит

* мањак жеље за сексом

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

gordana

30.09.2013. 11:57

Zar nije normalno stanje da covek oseca usumljenost ako je stvarno usamljen,jer izbegavanje osecaja usumljenosti po meni je lazna slika i zavaravanje.Ali nije ,mozda normalno ako ga to objektivno stanje toliko paralise da ne moze normalno da funkcionise?