Акупунктура ублажава симптоме сезонске алергије

Тањуг

среда, 20. 02. 2013. у 22:09

Акупунктура ублажава симптоме сезонске алергије
После осмонедељне акупунктуре 71 одсто особа које пате од сезонских алергија је осетило неко побољшање, утврдили су немачки стручњаци

БЕРЛИН - После осмонедељне акупунктуре 71 одсто особа које пате од сезонских алергија је осетило неко побољшање, утврдили су немачки стручњаци Универзитетског медицинског центра Шарите у Берлину.

Током два месеца испитаници су имали укупно дванаест сеанси акупуктуре, после чега је просечан скор њихових симптома опао са 2,7 на 1,7 поена, док је просечан скор симптома у контролној групи, која је добијала само уобичајене лекове из групе антихистаминика, опао са 2,5 на 2,2 поена, извештава Ројтерс.

Особе које имају алергије најчешће су у стању да региструју побољшање у смањењу симптома и од само пола поена, истичу берлински стручњаци.

Повољан утицај акупунктуре на сезонске алергије још није разјашњен. Немачки стручњаци сматрају да је он највероватније последица јачања имунолошког система, које се постиже применом ове древне источњачке технике.

Ако се престане са сеансама акупунтуре, временом се њено повољно дејство губи. Осам недеља пошто је поменуто истраживање закључено, више није било никакве разлике у степену испољавања симптома алергије између припадника прве групе и оних из контролне групе.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације