За изненадни и неподношљиви бол у грудима већина у делићу секунде помисли на инфаркт, или на условно речено „блажу“ варијанту, односно ангину пекторис. Иако се не пореди са инфарктом, ангина пекторис представља такође озбиљно обољење, које, на срећу, може да се контролише и оболелом омогући нормалан живот.

Колико је ангина пекторис озбиљно обољење објашњава кардиолог др Горан Станковић, из Клинике за кардиоваскуларне болести Клиничког центра Србије.


- Ангина пекторис није једноставно обољење. Она представља клинички синдром, који карактерише скуп симптома од којих се, као најдоминантнији, издваја бол у пределу иза грудне кости. Бол настаје због исхемијског миокарда, односно недовољне снабдевености срчаног мишића крвљу. А до ње, опет, долази најчешће због постојања атеросклерозе, дегенеративног обољења крвних судова, због којег се у зиду крвног суда сакупљају масноће, калцијум и везивно ткиво. Све то сужава лумен крвног суда, стварајући услове за појаву болести.


Шта се тада дешава?

- Крв не притиче нормално, због чега срце почиње да пати јер нема довољно кисеоника, што доводи до стварања киселих продуката, који надражују нервне завршетке у срчаном мишићу, а ми то осећамо као бол. У том случају треба обратити пажњу на начин непосредног изазивања бола, квалитет бола, локализацију његове појаве и дужину трајања.


Када се ангинозни бол најчешће појављује?

- Најчешће се појављује при напору, на хладноћи, при узбуђењу, после оброка и после цигарете. Односно, у свим оним ситуацијама када се повећава нагло потреба за кисеоником, а сужење крвног суда је такво да не дозвољава нормалан доток крви. Типичан ангинозни бол је широк, туп, а болесник га доживљава као стезање, притискање, жарење. Такође, присутан је и осећај нелагоде и тескобе.


Где се бол појављује?

- Бол се обично локализује у средогруђу, средњем и горњем делу грудне кости. Понекад се шири лево или десно од грудне кости. Дифузан је и широк од једаног до два длана. Некада може да се шири и у врат, доњу вилицу, оба рамена, мада чешће у леву унутрашњу страну надлактице и подлактице. Некада може да буде захваћена и десна рука, као и леђни део међу лопатицама. Уколико је симптоматологија оваква, у 90 одсто случајева ради се о ангини пекторис. Приликом јављања, бол се постепено појачава, и траје од 1 до 20 минута. Престаје или у одмору, или после узимања нитроглицерина који шири артерије и вене, помажући срцу да смањи оптерећење приликом испумпавања крви. Квалитет и учесталост бола зависи од клиничке форме обољења, односно од карактеристика атеросклерозе.


Шта су фактори ризика за појаву ангине пекторис?

- Постоји неколико фактора за које се поуздано зна да доводе до појаве ангине пекторис, као и других коронарних болести. На првом месту су повишене вредности масноћа у крви, односно холестерол и триглицериди. Да би се ова појава предупредила или отклонила, неопходно је спровести одговарајућу дијету, а тек на крају, уколико нема резултата, увести лекове. Дијета мора да буде рестриктивна, а подразумева искључивање свих масноћа, црвеног меса, свих сирева, осим младог који се прави од обраног млека. Дијета је индивидуална и спроводи се уз стручни надзор лекара.


Који су други фактори ризика?

- Хипертензија је други фактор ризика за оболевање. За снижавање високог притиска најважније је избацити унос соли, регулисати телесну тежину, уколико је проблематична, и почети са упражњавањем физичких активности. Физичка активност подразумева од четири до пет пута недељно бржи ход у трајању од 35 до 45 минута. Али, никако самоиницијативно, без претходног консултовања са лекаром. При физичким активностима обавезно треба контролисати и пулс, па уколико он прелази 100 откуцаја у минуту, обавезно прекинути.

Сва ова правила посебно важе за људе старије од 40 година, поготово ако раније никада нису вежбали, а сада им здравствени проблеми то намећу. Цигарете су још један врло озбиљан разлог за појаву ангине пекторис и свих других болести срца и крвних судова. Чак и пасивно пушење има штетан утицај.


ДИЈАБЕТЕС

Дијабетес је опасан фактор ризика за појаву ангине пекторис. Уколико се при првом прегледу установи да су вредности шећера макар и минимално повећане, треба приступити ригорозном лечењу. Ово је важно јер се ради о ендокриној болести чији су циљни органи кардиоваскуларног система! Ако се болест озбиљно не схвати и лечи, може доћи и до инфаркта миокарда, али и до напрасне смрти. Најгора комбинација која једну особу може да задеси је појава дијабетеса, хипертензије и масноћа у крви истовремено.

ПОДЈЕДНАК РИЗИК И ЗА ЖЕНЕ И МУШКАРЦЕ

Исту шансу да оболе од ангине пекторис имају и жене и мушкарци. До менопаузе припаднице слабијег пола заштићене су хормонима, након чега се тај ризик изједначује. Нервозне особе, изложене стресу, склоније су појави срчаних обољења. Посебно су предиспониране и особе са породичним генетским оптерећењем. То значи да су сви кандидати да оболе од ангине пекторис, или неког другог срчаног обољења, уколико су у породици имали мушкарца који је од исте болести оболео пре 50, а жена пре 55. године. Некада то не мора да буде директна веза са родитеља на децу, већ се са прескоком јавља и код унука.


НИЈЕ АНГИНОЗНИ БОЛ

Постоје болови у грудима који нису ангинозни већ указују на дегенеративне болести кичме, пршљенова... Ангинозним болом не сматра се тренутни бол од неколико секунди, ако га болесник описује као пробадање игле, ако је повезан са дисањем, ако се јавља одмах после гутања хране или воде. Или, ако је локализован на малом подручју површине јагодице прста, а траје сатима.