Смрт од гушења храном

ФоНет

уторак, 09. 03. 2010. у 11:08

Смрт од гушења храном
 Сваке недеље по једно дете у свету се удави храном и умре. Амерички педијатри су уврени да овакви смртни случајеви могу да буду спречени. "Ако је нешто савршен чеп за дечји душник, онда су то виршле" - упозорава доктор Гери Смит

 КОЛУМБУС - Сваке недеље по једно дете у свету се удави храном и умре. Амерички педијатри су уврени да смртни случајеви због гушења храном могу да буду спречени и зато траже обавезну и редовну употребу упозоравајућих налепница на ризичној храни.
Велика је срећа да је Нејтан Гелдер знао универзални упозоравајући знак за дављење када је ручао прошле године са својим пријатељем Кејденом Кондосом. И још је боље што је да је Кејден знао шта да уради.
"Давио сам се виршлом и дао сам универзални знак Кејдену да се гушим. Он је да би ме спасио применио такозвани Хајмликов захват", сећа се Гелдер у изјави за Глас Америке
Осмогодишњи Маркус Меколинс употребио је Хајмликов захват на свом млађем брату када се он давио због прогутаног новчића: "Зграбио сам га и притиснуо му стомак"...
Захваљујући притиску, новчић је "излетео". Маркус је добио медаљу за своју сналажљивост и брзо реаговање.
Хајмликов захват укључује обухватање жртве дављења обема рукама. Једном руком направите песницу, другом притиснете абдомен жртве на горе. И док је добро знати Хајмликов захват, доктор Гери Смит, педијатар, каже да је храна која се сматра да је безбедна за децу - заправо опасна а реч је о зрнима грожђа, кокицама, коштицама, виршли и деци омиљених "хот догова".
"Ако је нешто савршен чеп за дечји душник, онда су то виршле. Залогај виршле ће се испречити тако чврсто и потпуно блокирати душник да ће за само неколико минута, због мањка кисеоника, дете умрети", упозорио је др Смит.
Он је директор Центра за истраживање повреда у Националној дечјој болници у Колумбусу, у држави Охајо. Он и други педијатри залажу се за упозоравајуће налепнице на високо ризичној храни. У САД, и неке играчке, као што је гумена лоптица, морају да имају на себи упозоравајуће налепнице.
Доктор Смит упоредио је те лоптице са жвакаћим гумама јер су "истог облика и величине па представља исту претњу за дечји душник а ипак не постоји пропис за спречавање да то падне у дечје руке".
Америчко Удружење педијатара жели да произвођачи хране промене величину и облик ризичне хране. Они такође предлажу родитељима да умање ризик од дављења тако што ће пресећи виршле уздужно на два дела, зрно грожђа на четири и смањити величину остале хране која може да се заглави у грлу.
Удружење такође наводи да неку храну, као што су тврде бомбоне, разне врсте ораха, семенке, зрна грожђа, сирова шаргарепа не би уопште требало давати деци. Али, ако дете почиње да се дави и не пушта никакав глас или почиње да плави, родитељи би требало да знају Хајмликов захват, док је за бебе млае од годину дана довољно и неколико тапшања по леђима и грудном кошу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације