Да је узимање крви на анализу основ готово свих дијагностичких процедура није никаква новост. Али, за приличан број људи јесте новост анализа такозване живе капи крви из прста, односно даркфилд микроскопија, помоћу које може да се види комплетан непознат и тајанствени “микрокосмос” овог течног органа. Шта то све наша крв крије, и у чему се разликује даркфилд микроскопија од класичне анализе крви, објашњава др Тијана Антин-Павловић из Кали Вите, где се ова метода примењује.

- Пре свега треба знати да крв има виталну важност за људски организам, јер допрема кисеоник и хранљиве материје у све ћелије, отклања сувишне продукте који настају у процесу размене материја (метаболизам), учествује у одбрамбеним реакцијама, одржава хомеостазу, односно сталност унутрашње средине организма, који представља услов очувања здравља. Уколико дође до поремећаја равнотеже у организму, неминовно долази и до настанка болести. Зато, испитивање живе капи крви и јесте својеврсно огледало организма, у коме могу да се виде веома битне информације, не само о тренутном стању нашег здравља, већ и о вероватним ризицима у будућности који прете, уколико је хомеостаза трајно нарушена.
У чему је, дакле, разлика даркфилд микроскопије и класичне анализе крви?
- Класична анализа подразумева размаз крви, њено бојење и фиксирање и посматрање обичним светлосним микроскопом где светлост пролази кроз крв, омогућавајући да се виде само крвне ћелије, али не и крвна плазма. На овај начин могуће је видети само облик, величину и покретљивост ћелија. Даркфилд микроскопија, с друге стране, подразумева анализу живе капи крви у тамном пољу, где се користи оптички микроскоп напредне технологије којим је могуће видети не само ћелије крви, већ и крвну плазму. Суштина је да анализа овом методом треба да се обави најдуже за 20 минута од узимања узорка, односно док су ћелије у крви живе. Заправо, док се крв понаша као у нашим крвним судовима. То омогућава да се посматрају живе ћелије и садржаји, иначе невидљиви за друге аналитичке методе. Садржај живе капи крви, осим лекара, посматра и пацијент, јер се слика из микроскопа преноси на екран монитора уз помоћ камере. У таквој ситуацији, где је сугестивност слике много јача од речи и бројки, пацијент много лакше започиње разговор о здрављу и могућим начинима предупређивања одређених болести.
Шта све овакво микроскопско испитивање омогућава?
- Испитивањем живе капи крви процењује се стање пуне крви, а не само њен део. Микроскопско посматрање под великим увећањем на тамној подлози даје увид у карактеристике слободно покретљивих ћелија, односно посматра се њихов квалитет. Посматрањем облика, величине и међусобног односа црвених крвних зрнаца (еритроцити) може да се види свака аномалија, и у доброј мери одреди узрок таквог њиховог понашања. Примера ради, често се види груписаност еритроцита, карактеристична за особе које се не хране у складу са својом крвном групом. Контролно испитивање показује кориговано стање, под претпоставком да се особа придржава препоручене исхране и користи суплементе као додатке исхране. Исто важи и за бела крвна зрнца и тромбоците.
Услед чега настају оштећења крвних ћелија?
- Могућа оштећења су најчешћа услед дејства слободних радикала, што указује на потребу примене антиоксиданаса. Оштећења настају и због недостатка фолне киселине, витамина Б12 или гвожђа. Настају и због недовољног присуства кисеоника
као последице лоше циркулације. У сваком случају, еритроцити треба да буду округли као балончићи, да лепо плутају у крвној плазми. Ако нису такви, значи да неки поремећај у организму постоји.
Шта све може да се види у крвној плазми?
- Може да се види присуство несварених беланчевина масти, кристали мокраћне киселине или холестерола, тешких метала, попут кадмијума, стронцијума, олова. Открива се и присуство разних микроорганизама - бактерија, гљивица, паразита, као и фибринских нити. Фибринске нити указују на повећани ризик од стварања тромба, који у даљем току може да доведе до озбиљних здравствених компликација у виду можданог удара или инфаркта. Уколико се у крвној плазми открију атеромске плочице, то може бити озбиљно упозорење на процес атеросклерозе крвних судова. У сваком случају, метода даркфилд микроскопије је метода интегративне медицине, која обједињује знања класичне и алтернативне медицине са индивидуалним приступом сваком појединцу. У превентивном смислу врло је важна јер може да укаже на сва нежељена здравствена стања и проблеме.

ИСПИТИВАНЈЕ
За испитивање даркфилд микроскопијом препоручује се да особа не једе најмање 6 до 12 сати пре узимања крви. Али, за то време треба да попије што више квалитетне воде. Хлорисана вода треба да буде искључена, као и кафа, чај или слатки напици.
Контролне прегледе живе капи крви требало би по правилу обављати сваких неколико недеља до неколико пута годишње, зависно од степена нарушености здравља. Уз савете стручњака о промени исхране и уопште начина живота особе која има одређених здравстевних проблема, до побољшања сигурно може доћи, наглашава др Антин-Павловић.

НАЈУСПЕШНИЈЕ КОД ЗДРАВИХ
Најбољи ефекат микроскопски преглед крви у тамном пољу има када се уради код потпуно здравих особа. Код њих, једноставном корекцијом исхране, квалитет крви може да се побољша, а појава болести предупреди. Исто се односи и на малу децу, где се такође правилном исхраном побољшава квалитет овог течног органа. Затим на ред долазе спортисти, па тек на крају болесне особе, јер је код њих стање најтеже кориговати.
Треба напоменути да алкохол, као и опојна средства која изазивају зависност и имају токсично деловање, веома утичу на квалитет ћелија крви. Исто се односи и на особе које из професионалних разлога долазе у контакт са токсичним материјама - радници на бензинској пумпи, молери, обућари, фризери. Врло често они имају оштећења на црвеним крвним зрнцима.