Не жалите за пропуштеним приликама

С. Д.

четвртак, 09. 07. 2020. у 19:50

Не жалите за пропуштеним приликама

Depositphotos

Не постоји особа која није зажалила због нечега што је пропустила у животу

НЕ постоји особа која није зажалила због нечега што је пропустила у животу. Резултати студије објављени у часопису "Emotion" говоре да чак 76 одсто испитаника сматра да нису постали идеална верзија себе, јер нису следили снове и да се првенствено кају због пропуштених прилика, а не због учињених грешака.

Научници су установили да кајање из поменутих разлога дуже и интензивније боли и да људи такве ситуације теже заборављају од оних у којима су ризиковали или нешто погрешно урадили. Али пропуштене шансе могу да нас подстакну на будуће успехе, јер стимулишу да преузмемо већи ризик како бисмо били успешни на пословном или емотивном плану. Стручњаци су идентификовали две врсте жаљења:активно жаљење које се темељи на нечему што се догодило и пасивно због онога што смо хтели да урадимо, а нисмо.

- Најчешће жалимо за оним што нам је највредније и што нас највише усрећује, а људи жуде за стабилним односима - изјавио је вођа студије, професор Мајк Морисон.

Код пословних одлука, показало се да мушкарци чешће од жена жале што немају веће образовање, јер би им то дало прилику да напредују у каријери.

Студија канадског универзитета Конкордија показала је да особе које интензивно размишљају о неуспесима и пореде се "срећнијима" од себе, чешће су прехлађене и подложније болестима. Емоционални стрес повезан са жаљењем може изазвати неравнотежу хормона и имуног система. Закључак студије је да они који се тешко мире са догађајима из прошлости морају да исправе грешке уколико имају прилику за то или да науче да прихвате постојећу ситуацију како не би угрозили здравље.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације