Снажна веза пуна љубави и изазова: Зашто је однос мајке и ћерке посебан

Славица Добросављевић

07. 07. 2020. у 11:09

Снажна веза пуна љубави и изазова: Зашто је однос мајке и ћерке посебан

Depositphotos

Битно је да разликујемо пријатељство од родитељства и да томе научимо и дете јер је њему потребна мајка, а не још једна другарица

ОДНОС између мајке и ћерке је посебан и специфичан. Чврст и нераскидив. Пун топлине и љубави. У мајчином загрљају осећамо необјашњиву сигурност, она нам је ослонац, узор, ауторитет, путоказ, неко ко нас разуме и онда када други то не умеју. Наше раме за плакање, другарица за цео живот...

Психолог Елена Кузмановић каже да је однос између мајке и ћерке један од најснажнијих и најинтимнијих, самим тим и најризичнији, уколико нису развиле добру комуникацију. Специфичност је управо у сличности која постоји између њих и у доживљају мајке да је ћерка својеврсна рефлексија ње саме.

- Мајка је ћерки први модел жене и најранија спона са светом од чега зависи какав ће однос изградити према себи - каже за "Живот плус" Елена Кузмановић. - Од најранијих дана својим реакцијама и бригом рефлектује дететове потребе и ствара му слику о њему самом. Оно кроз мајку учи ко је, а ћерке и шта значи бити особа женског пола. Зато је важно да мајке имају свест о сложености сопствене улоге у односу са ћерком. Ако кренемо од чувене реченице Симон де Бовоар "да се жена не рађа, него се женом постаје", онда је јасно колика је улога мајке у томе.

Добар однос између мајке и ћерке подразумева блискост и поверење, као и здраве границе у комуникацији. Задатак родитеља је да одгаји самостално и емоционално здраво дете јер од тога зависи квалитет њихових будућих односа. Уколико се изгради сигурна везаност, дете је смирено, емоционално здраво, па касније свима приступа са поверењем. Наша саговорница објашњава шта значи бити добра мајка а шта добра ћерка:

- Добра мајка на првом месту поштује и воли своју ћерку, без обзира на њен узраст. То значи да третира дете као индивидуу, да не покушава да је укалупи у сопствена очекивања, да ствара сигурну емоционалну луку и да представља добар модел детету, најпре здравим односом према себи, а затим и према њему. Добра ћерка је она која је одгајања уз љубав и поштовање, јер је учећи од родитеља, из њиховог односа према њој, постала емоционална зрела и избалансирана особа.

ЈАЧАЊЕ САМОПОУЗДАЊА

Истраживања су показала да ћерке које су успоставиле добру комуникацију са мајком имају веће самопоуздање и самопоштовање, боље се односе према себи и праве квалитетније партнерске релације.

- Ћерке су повезане са мајком на више нивоа, најпре раним одгајањем које нас везује за њих генерално (што је заједничко за оба пола), а касније и чињеницом да је истог пола као ми - сматра психолог. - Начин на који нас мајка води кроз процес одрастања и индивидуације боји у великој мери младу личност која се формира. Зато је мајкама потребна велика подршка очева, посебно у раним периодима родитељства, јер је огроман притисак управо на њиховој улози а балансирање оба родитеља може много да допринесе.

Неретко се дешава да се односи између мајке и ћерке наруше када је дете у пубертету. Шта доводи до јаза међу њима и како је многуће остварити добру комуникацију у периоду, које је за дете врло осетљиво и специфично? Психолог наглашава да је реч о бурном и снажном тренутку у животу сваке особе и да тада није лако ни адолесценту ни родитељима:

- У прелазном периоду између детињства и одраслог доба, полако постајемо сличнији нашим родитељима, у овом случају мајци. Пубертет карактерише процес сепарације и индивидуације, где ћерка жели да буде другачија од мајке и да се поштује њена потреба за мишљењем и изборима. Истовремено, ћерки је потребно да задржи осећај блискости са мајком, али уз јасније границе, што мајку некада збуњује. У том тешком периоду се обично "жање оно што се посејало раније", па је важно да се мајка наоружа стрпљењем, да поштује тежину њених мука и жељу да буде другачија. Као одрасла особа, мајка је емоционално припемљенија да се носи са тешком комуникацијом, променама расположења и бурним реакцијама ћерке, док су адолесценти веома збуњени оним шта им се дешава.РИВАЛСТВО И БОРБА МОЋИ

Такође, често се може чути да су мајка и ћерка блиске попут најбољих другарица. Колико је то добро за однос родитеља и детета. Наша саговорница каже да није реч о баш добрим границама између родитеља и детета. Важно је да разликујемо пријатељство од родитељства и да томе учимо дете.

- Родитељ је неко ко брине о детету, поставља оквире и здраве границе, учи и толерише, усмерава, не оптерећује га својим проблемима и не очекује од њега апсолутно интимно поверавање - објашњава Елена Кузмановић. - Ћерка може да буде пријатељ са људима који су слични њеним годинама. Њој је потребна мајка, али не још једна другарица. Уколико, рецимо, мајка сматра да јој је ћерка другарица, јер јој прича интимне детаље из живота, посебно партнерског, опет говоримо о рушењу граница и давању улоге детету која му не припада. Деца обично слушају, помажу и изигравају пријатеље, јер су их родитељи тако научили, али на терапији говоре до које мере их то оптерећује. Такође, ако мајка инсистира на томе да јој ћерка говори сваки детаљ из живота и на интензивном контакту и у каснијем добу, одна говоримо о лошим границама и некој врсти недопуштања детету да одрасте и формира свој свет мимо мајчиног сазнања.

Наша саговорница наглашава да се термин "најбоља другарица" често користи и као средство манипулације, са сврхом да дете осећа емоционалну обавезу да буде искрено и да служи родитељу. Дакле, мајка је мајка, другарица је другарица.

Али односи понекад могу да оду у потпуну крајност и да се између мајке и ћерке јавља ривалство. Када су односи нарушени и када је нејасно шта доноси улога мајке, а шта ћерке, могуће је да се створи и ривалитет који обично одражава и неку врсте борбе моћи, упозорава Кузмановићева:

- Управо та намера ћерке да буде другачија у неком периоду живота, може изазвати код мајке потребу за доказивањем да је "њен начин бољи" или да је она боља, уколико дететово неприхватање схвати лично и као неодобравање. Слично може да се догоди и ћерки, да у намери за доказивањем своје зрелости, омаловажи све оно што је њена мајка, просто да учврсти уверење да је другачија. Посебно у оним областима у којима се са мајком не слаже. Нажалост, на крају сви схватимо колико постајемо слични родитељима. Дешава се и да се неке мајке лоше носе са старењем, па у младости своје ћерке проналазе разлог за ривалитет, због чега се труде да истакну свој изглед или значај.

Чини се да су односи између њих најбољи и назрелији када се ћерка оствари у улози мајке. Тада многе ствари гледа из позиције родитеља. Јавља се нови ниво разумевања, али постоји и опасност од потенцијалних конфликата. Ћерка је суочена са тежином и захтевношћу родитељства, разуме кроз шта је пролазила мајка, али можда лакше увиђа њене грешке и недостатке које је правила у одгајању.

- Често нас више заболе ствари из прошлости када видимо сопствено дете и схватимо да његове потребе можда нису превелике, а нашој мајци су биле тешке. У нашој култури је обичај да мајке помажу ћеркама после порођаја, некада, нажалост, више и од очева беба, па се и ту на нов начин суочавају улоге мајке и ћерке. Дешава се и да млада мајка осети неку врсту љубоморе због другачијег начина на који се бака односи према унучету, а није била таква као мајка, посебно ако су имале дисфункционалан однос.


ВАЖНО ЈЕ ПРИЗНАТИ ГРЕШКУ

ОНИЧНО се каже да баке имају више времена за унуке него што су имале за своју децу.

- Људи се мењају а не тако добре мајке касније постају боље баке, јер су схватиле сопствене грешке, али уз добру комуникацију је могуће да се то између мајки и ћерки поправи. Важно је да родитељ освести и именује сопствене грешке, да каже детету да му је жао због тога и да проба да направи квалитетнији однос, јер за то никада није касно. Уколико су односи били квалитетни и раније, родитељство ћерке постаје нови ниво зближавања и учења.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)