Кад срећни преокрети доведу до стреса

Т. Л.

понедељак, 06. 07. 2020. у 12:11

Кад срећни преокрети доведу до стреса

Depositphotos

Ево у којим тренуцима смо највише подложни томе

СТРЕС увек доводимо у везу са негативним или непријатним дешавањима, али заправо ствари нису тако црно-беле. Истраживања и анализе стручњака показују да управо лепи, срећни догађаји, поготово када представљају преокрет у животу, могу да буду много већи окидач за напад анксиозности, нервозе, главобоље... Дакле, стрес напада баш онда када би требало да се радујемо, опуштамо и уживамо. А статистика открива и у којим тренуцима смо највише подложни томе.

* Када се заљубимо

Нова љубав једнако је стрес. Колико год то сулудо звучало, заправо је тачно, јер на почетку везе, са осећајем заљубљености, еуфорије и задовољства, може да нам се јави и страх, тескоба, промена расположења. И све то личи на стрес.

* Нови посао

Истраживања показују да више од половине људи напредак у каријери или промену посла доживљава толико стресно да их по јачини стављају одмах после развода брака. Колико год да су срећни и поносни због напредовања, већина нови почетак осећа као притисак због очекивања шефова, колега, нове средине и обавеза.

* Прослава рођендана

Студије откривају да су углавном јубиларни рођендани стресни, јер су најзвучнији и подсећају нас да старимо, без обзира колико смо задовољни својим животом и достигнућима.

* Одлазак на одмор

Сви се радујемо одласку на одмор после напорног посла, али иронија је да нам баш то опуштање може бити велики окидач за стрес. Статистика показује да се чак 30 одсто популације са стресом бори и током одмора, јер осећају кривицу што нису на послу.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације