И обично скакутање враћа осмех: Лоше расположење победите уз помоћ физичке активности

С. Милић

среда, 10. 06. 2020. у 14:32

И обично скакутање враћа осмех: Лоше расположење победите уз помоћ физичке активности

Илустрација / Фото Depositphotos

Међу многим, на први поглед једноставним, начинима да се смањи утицај стреса, да се отерају анксиозне и депресивне мисли, издваја се физичка активност.

Свако од нас је понекад лоше расположен, и не успева да лако изађе из тог стања. Не мислимо на клиничку депресију, већ на оне тренутке када нам наизглед ништа "не иде од руке", и никако не успевамо да се тргнемо. За то постоји решење и веома је једноставно - физичка активност. О овоме говори белоруска психотерапеуткиња Зана Комарова:

- Међу многим, на први поглед једноставним, начинима да се смањи утицај стреса, да се отерају анксиозне и депресивне мисли, издваја се физичка активност. Дозирано вежбање регулише чак и шећер у крви и елиминише хроничну пренапрегнутост мишића која се јавља код људи који су стално нервозни. Научно је доказано да током спорта тело производи ендорфин - природни антидепресив.

Комарова објашњава да је побољшање расположења последица и чињенице да физичка активност поспешује активан проток кисеоника до свих органа, укључујући и мозак.

- У депресивном стању људи имају тенденцију да се ограде од спољног света. Због тога саветујем да се бавите спортом на отвореном или са групом у теретани. То ће помоћи да се промени ситуација, више ћете комуницирати, појавиће се нова интересовања, циљеви, усвојићете нова знања.

Свака вежба је добра, чак и обично скакање у месту. У почетку ћете вероватно морати да "терате" себе да почнете са тренингом, али временом ће то постати део свакодневице.

Почиње се од малих циљева: пређите брзим ходом неколико километара, не користите лифт, урадите неколико склекова или трбушњака. Уколико имате хроничне болести или проблеме са костима и зглобовима, свакако будите опрезни. У принципу, јутарњу гимнастику и јогу може свако да ради и то свакодневно. А уколико сте се одлучили за захтевније вежбе (аеробик, трчање, пливање, теретана) и здравствено стање вам до дозвољава, Комарова саветује 30 до 60 минута тренинга два до три пута недељном јер "телу је потребан и одмор".

- Почните са тренингом од 20 минута, постепено повећавајући време на 30, потом на 40, па све до 60 минута. Када се навикнете на бављење спортом и то вам пређе у навику, можете да промените трајање и сет вежби, и да их прилагодите себи.

Пробајте - не можете да погрешите.Пратите нас и путем иОС и андроид апликације