Маске пале и међу колегама: Како је ванредно стање тестирало пријатељства с посла

Т. ЛОШ

понедељак, 08. 06. 2020. у 11:18

Маске пале и међу колегама: Како је ванредно стање тестирало пријатељства с посла

Илустрација / Фото Depositphotos

Ванредно стање могло је да покаже праву слику односа међу људима из исте фирме. Треба да се запитамо ко нам је током претходна два-три месеца недостајао из канцеларије, на кога смо мислили

ТОКОМ трајања ванредног стања већина је радила од куће, па је тако и свакодневно виђање са колегама постало немогуће. Сарадња је сведена на телефонске и интернет састанке и договоре, што је некима пријало, а некима су недостајали разговори уживо. Два месеца оваквог пословног "живота" ставила су на тест однос са колегама, пре свега оних који су говорили или осећали да су више од тога.

На који начин је корона "умешала прсте" и у пријатељство међу особама које деле радни простор, објашњава нам Марија Вицковић, психолог и психотерапеут.

Саговорница "Новости" каже да је ванредно стање могло да покаже праву слику односа међу људима из исте фирме. И предлаже нам да се запитамо ко нам је током претходна два-три месеца недостајао из канцеларије, на кога смо мислили, кога смо једва чекали да видимо.

- Тако ћете сами добити одговор на питање - кога заиста симпатишете, доживљавате блиским, уживате у његовом друштву, рачунате на њега, спремни сте да му увек помогнете и срећни сте што га имате - каже психолог. - То су, дакле, особе које су вам заиста више од колега, јер чим је ту фактор недостајање и чим мислите на њих, значи да постоје емоције. А где су осећања, ту није само иста професија и дељење радних задатака. Када неког сваког дана виђате, често немате ни времена ни повода да размишљате о том односу, да га посматрате и процењујете. Сада је била идеална ситуација за анализу.

Ово је истовремено могло да покаже и до кога вам није претерано стало.

- Људи које ниједном нисте позвали или јесте јер сте службено морали, а не зато што сте имали жељу да их чујете и питате како су и шта раде су вам сасвим извесно само колеге. То не мора да значи ништа лоше, напротив. Лепо је имати чист колегијалан однос са неким. Уколико сте их и раније тако доживљавали и нисте се дружили ван посла, ово је само потврдило вашу јасну везу. Али маске су сада могле да падну међу оним "пријатељствима" са посла за која сте мислили да су јача, да радите са неким ко вам је близак, коме можете да се поверите или да се забавите ван радног места. Ако сте њих током ванредног стања "заборавили", односно нисте имали жељу да их чујете и видите, или вас они ниједном нису позвали, уз оправдање да нису имали времена, јасно вам је да то није пријатељство. Можемо да се привремено "удаљимо" из стварности, да смањимо социјални живот када нам околности то наметну или када сами осетимо замор од дружења, али прави пријатељи се и тада чувају и препознају. Ово је био тренутак за природно рашчишћавање, што је увек добродошло у животу и од тога не треба бежати нити пред тим затварати очи - поручује Вицковићева.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације