Рекреација за све узрасте: Зашто је добро бавити се пливањем

Т. Л.

субота, 06. 06. 2020. у 09:20

Рекреација за све узрасте: Зашто је добро бавити се пливањем

Илустрација / Фото Depositphotos

Предност пливања је у томе што не постоји старосна баријера, па у базен могу да "ускоче" сви, без страха да ће им оптеретити зглобове оболеле од артритиса, као што неће сметати ни особама са вишком килограма

УВЕК је добро изабрати пливање ако се двоумите каквом рекреацијом да се бавите - поручује Дејан Видовић, сертификовани тренер пливања са дугогодишњим искуством у раду.

- Велика предност пливања је у томе што не постоји старосна баријера, па у базен могу да "ускоче" сви, без страха да ће им спортски сати оптеретити зглобове оболеле од артритиса, као што неће сметати ни особама са вишком килограма и поремећајима локомоторног система. Такође, прија свима који имају болове у леђима, руци, нози - поручује стручњак. - А ту су и бенефити о којима, логично, више воде рачуна млађи - активирање мишића, обликовање тела, затезање, губљење целулита... Ова активност је за препоруку свима који желе да доведу свој изглед у ред, и ту не мислим само на "козметику", већ на здравље и снагу у лепо извајаном телу. За све генерације је значајно то што, како показују студије, пливање успорава старење. Али је важно да се редовно тренира и да се најмање два пута недељно практикује.

Да оно заиста подмлађује, открило је и истраживање са Универзитета у Индијани, које је показало да особе које пливају трипут недељно спорије старе, имају нижи крвни притисак, нижи ниво триглицерида, бољи капацитет плућа и јачу мишићну снагу. С друге стране, Грег Смит из Фондације за астму Новог Јужног Велса тврди да је пливање спас за астматичаре. На основу студије у којој је учествовало 70 деце пливача, испоставило се да је више од половине престало да користи пумпицу за астму или им је смањена доза лекова.

- Ваздух изнад површине воде је влажан, па је вероватноћа да дође до сужавања дисајних путева и астматичних напада током пливања далеко мања - објашњава Грег Смит.