Видео-играчи брже одлучују: Уколико се не претерује, игрице позитивно утичу на менталне способности

З. О. Ј.

среда, 27. 05. 2020. у 17:20

Видео-играчи брже одлучују: Уколико се не претерује, игрице позитивно утичу на менталне способности

Depositphotos

Уколико се не претерује, време проведено испред рачунара, уз видео-игре, није изгубљено, нити овај вид активности на играча делује деструктивно

Уколико се не претерује, време проведено испред рачунара, уз видео-игре, није изгубљено, нити овај вид активности на играча делује деструктивно. С обзиром на то да видео-игре захтевају пуну активност играча и доношење одлука о поступцима великом брзином, дешава се нешто неочекивано. Показало се да видео-игре позитивно утичу на менталне способности чак и у озбиљним животним околностима, тврде стручњаци са Универзитета у Рочестеру, након обављених истраживања.

У истраживању које су обавили са више експеримената, учествовале су две групе испитаника. Једну групу су укључили у рад са видео-играма, док су у другој били само посматрачи. У једном обухватном експерименту обе групе су посматрале скуп тачака на екрану и одговарале у ком правцу се креће која тачка. У другом огледу одређивали су из ког смера допире звук. Испоставило се да су играчи видео-игара доносили одлуке брже и тачније.

На основу добијених резултата стручњаци су закључили да су видео-играчи бољи, јер се ради о ситуацијама које се једном јављају, а никада не понављају, због чега у ходу, баш као и у животу, треба доносити прецизне и брзе одлуке.