УМЕСТО одмора на чаробним грчким острвима, најлепшим плажама Медитерана или далеким егзотичним дестинацијама, многима ће због вируса корона главно одредиште овог лета бити Србија. Они који тешко могу да замисле летовање без морског плаветнила и погледа на пучину са лежаљке или из оближњег кафића, сада имају прилику да боље упознају туристичке потенцијале Србије и њену лепоту. Уживаће у нашим бањама, на планини, у кући на селу, код рођака ван града или у изнајмљеној викендици у природи, далеко од буке и гужве.

Писац и психотерапеут Марко Браковић каже да ће одлука да летњи одмор не проведу у иностранству, у психолошком смислу, погодити само оне који су навикли да сваке године иду на море и који за то имају новац. Али ова ситуација може да се посматра и из позитивног угла.

- Имајући у виду рецесију која нас очекује због пандемије, многима ће ово бити непланирана прилика за уштеду, па тај новац могу да издвоје за каснији одлазак на летовање, крајем сезоне или пред почетак јесени - каже Браковић за "Новости". - Или да га потроше на нешто друго што сматрају да им је важније. Постоји опција да оду на жељену егзотичну дестинацију током зиме, што може да буде компензација за тренутну ситуацију ако им ове околности тешко падају. Али док се не стекну услови за одлазак на далека одредишта, једина компензација је српски туризам, јер другог избора нема.

С друге стране, људи који не иду сваке године на море, вероватно неће ни обратити пажњу на препоруке надлежних да се сада не путује у иностранство, већ да се остане у Србији.

- Њих то неће погодити, нити ће имати осећај да су протраћили летњи одмор и да су нешто важно пропустили - истиче Марко Браковић. - Потпуно им је свеједно да ли се саветује одлазак на море или не.