ИАКО неретко мислимо да нисмо креативни, научници тврде да то није тачно и да сви имамо ту црту, само што је питање да ли ћемо је освестити и потом неговати. Истраживачи из Окланда су дошли до закључка да свачији ум може да машта, лети, игра се и креира, али да код већине људи победи лењост.

- И зато испадне како је много мање креативаца, али заправо је проблем што дозволимо себи да нас обузме тромост и да се не покренемо колико бисмо могли - каже Мари Фриман, вођа тима који је спровео студију о факторима креативности. - Вандредне ситуације често покажу колико умемо да се играмо.

Тако је и ово стање могло да нас пробуди и укаже нам на неке таленте и могућности које имамо, а за које нисмо марили. И то је добро, јер научници из Окланда кажу да је креативност одлична зато што нам помаже да откријемо нове видике и учини нас вештијим у обављању редовног посла. Осим тога, када се бавимо нечим креативним, ослобађамо ум, а он је онда способан да боље процени сваку ситуацију и постаје наш алат којим управљамо. И што је још лепше - уз креативност нам никада није досадно, јер нам уноси забаву у свакодневицу.

Стручњаци зато препоручују да радимо на њој и тврде да се она поспешује свакодневним читањем књига, слушањем музике, певањем наглас, цртањем, писањем, али и обичним стварима као што су мирисање цвећа, сређивање собе, слагање ствари у орману, сортирање књига по ауторима или боји...