СРЕЋА се налази у свему, треба само знати издвојити је - поручивао је Конфуције, кинески филозоф. У овим тренуцима то је оно што нам је више него потребно, да не бисмо психолошки потонули док чекамо да пандемија вируса корона буде проглашена готовом. Траже се зато позитивне мисли. Али не исфорсиране - сматра Леонора Павлица, клинички психолог и конструктивистички психотерапеут.

Нисам присталица самонаметнутог позитивног мишљења јер сматрам да нас то само дистанцира од проблема, који је, колико год га негирали, ипак присутан - каже Леонора за “Живот плус”. - Штавише, сматрам да је форсирање таквог духа у непријатним околностима заправо један контрапродуктивни бег. Човек, наравно, мора да изналази и позитивне садржаје, њих свакако има, и никад није баш све тако црно. Али треба оставити места и за страхове, сумње, немире, јер су и они саставни део живота. Ако се по сваку цену трудимо да их негирамо, тиме занемарујемо добар део својих емоција и отварамо простор да нам се, пре или касније, врате у облику пољуљане психолошке равнотеже - најчешће кроз анксиозност, депресију, психосоматику и слично.

Зато стручњак саветује нас, али притом мисли и на све људе широм планете, да се баве и мисле о лепим стварима, али да не сузбијају бригу.

Циљ је ограничити је, а не игнорисати је! Дакле, сваки дан одвојте пола сата да мислите “бринуће” мисли. Ни више ни мање. Између тога живите колико је могуће безбрижно. Уговорите свој “састанак” са бригом, у унапред одређено време и доследно јој се посветите. Ако вам се “бринуће” мисли јављају пре или после договореног времена, реците им да се стрпе и сачекају своје време. На овај начин осетићете да имате већу контролу над својим животом, па и над бригом - каже психолог и додаје да у оваквим околностима живот не може да буде константно позитиван, а ни неуморно негативан, као и да је све у крајњој линији ствар равнотеже.