Као што повремено дефрагментујемо кластере у рачунару, да би он што боље радио, предстојеће дане које ћемо провести у домовима требало би да искористимо да пресложимо своје најдубље мисли, жеље, грешке, страхове...

Из угла професионалног астролога Снежане Кнежевић то делује као лак посао, јер су је звезде наоружале благим оптимизмом:

- Србија ће проћи ову кризу прилично добро, јер се на време организовала на прави начин и показала способност да учи на туђим грешкама и да поштује знање и струку. После овога сви ћемо више поштовати знање и људе које досад нисмо примећивали, а они нам сада спасавају животе. Србија ће успети да одржи своју економију стабилно и биће пример многим земљама у ЕУ. Све то не би било могуће да у претходним годинама нису постаљени високи циљеви и да један по један није испуњаван.

Како је Снежана Кнежевић истовремено и дипломирани економиста и лајфкоуч, она предлаже да време наметнуте изолације и тишине искористимо на креативан начин.

Један од њих је, каже, да себи поставимо питања: Шта желим да постигнем у наредном периоду? Које циљеве да остварим? Које нове навике да усвојим?

- Ово принудно заустављање тако може да постане наш креативни период живота у којем имамо могућност да проучимо своје навике и обећамо себи да ћемо издржати на путу промене. Јер, квалитет нашег живота зависи од наших навика - истиче Кнежевићева.

Подсећа нас на тврдњу психолога да је потребно да прође 21 дан да би се стекла нова навика. Већина одустане после неколико дана, чим се суоче са стресом и патњом која иде уз процес одбацивања старих навика и успостављања нових. Зато је потребно да развијемо ватрену жељу, која у тренуцима сумње може да учини да останемо доследни на путу испуњења жеља.

- На парчету папира или у дневник напишите своје циљеве и гласно их прочитајте. Усвојите као нову навику мали ритуал да сваког јутра када устанете и увече пре спавања одвојите 5-10 минута за свој дневник и писање циљева. Да би ваша жеља постала ватрена, ваши циљеви морају да буду лични. Како би цео процес који траје 21 дан био ефикасан, морате да будете себични у погледу онога што заиста желите. Своје ново путовање започните питањем: "Шта заиста желим да урадим са својим животом?" На њега ћете се много пута враћати и оно ће вас несвесно водити у правом смеру. Увек га записујте и дозволите себи да се креативно изражавате. У вашој машти нема ограничења. И упамтите - прво морате да направите кулу у ваздуху пре него што засучете рукаве и кренете да копате темеље за праву - закључује Снежана Кнежевић.

Списак од десет циљева

За наредне дане, Снежана Кнежевић предлаже следећу вежбу:

- На лист папира или у дневник напишите списак од десет циљева које бисте желели да постигнете у блиској будућности и дефинишите датум. Напишите их у садашњем времену, као да сте их већ постигли. На пример: "Имам X килограма", "Месечно зарађујем X динара"... Затим погледајте који циљ са листе вам је најважнији, јер он утиче и на постизање осталих. Следећи корак је да тај циљ издвојите на посебном папиру и радите на њему. Запишите све што можете да урадите како бисте га остварили, па предузмите нешто у вези с макар једном ставком са листе. То је ваш први корак ка испуњењу циља који ће вам променити живот. Мислите на њега више пута током дана. И постављајте себи питање: "Како да га остварим?" Одговори ће сами долазити.