Како проводити време у изолацији: Ово су САВЕТИ астронаута

Танјуг

26. 03. 2020. у 23:22

Како проводити време у изолацији: Ово су САВЕТИ астронаута

Depositphotos

Томас Рајтер, први немачки астронаут који је ишао у свемир, присетио се током разговора са другим астронаутима преко скајпа, своје дневне рутине у свемиру
Придржавајте се дневне рутине, останите у контакту са породицом и повремено обрадујте себе, неки су од савета немачких астронаута о томе како преживети самоизолацију током епидемије корона вируса што је, како кажу, слично ономе како они проводе време у свемиру.

Томас Рајтер, први немачки астронаут који је ишао у свемир, присетио се током разговора са другим астронаутима преко скајпа, своје дневне рутине у свемиру.

Према његовим речима, важно је следити свесно рутину у таквој ситуацији, преко радне недеље, али важна су и мала задовољства преко викенда.

"Током седмице смо прикупљали састојке из пакета хране које свако највише воли и то остављали за петак или суботу да бисмо тада имали лепшу храну", рекао је он, преноси Ројтерс.

Kако каже, са Међународне свемирске станице скајпом је контактирао са породицом. За време проведено у карантину препоручује и читање књига.

Александар Герст, такође астронаут, осврнуо се на то да неки људи могу да осете анксиозност током епидемије корона вируса.

Пре сваке мисије, каже, астронаути размишљају о најгорем могућем сценарију и обучавају се како да реагују на то.

"Онда немате осећај да губите контролу, већ да имате контролу над овом ситуацијом", рекао је он.

Ситуација је, како каже, сада слична.

"Имамо веома ефикасно средство за сузбијање болести - зато остајемо код куће", рекао је он.

Рајтер је позвао људе да се понашају као астронаути који одлазе у карантин пре мисије, што је протокол за превенцију болести у свемиру.

"Неки људи мисле да су млади, да нису под ризиком, немају симптоме па не треба да обраћају пажњу. Сви сада треба да се понашају адекватно, као ми у карантину", закључио је немачки астронаут.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације