Да ли знате ком типу личности припадате? Одговор на ово питање дало је истраживање америчког универизитета Нортвестерн, објављено у часопису Nature human behavior са потпуно другачијим приступом у рангирању људских особина.


Стручњаци су анализирали 1,5 милион људи и закључили да постоје само четири типа личности - просечан, резервисан, егоцентричан и узоран. Процените сами којој категорији припадате.

Просечан - такве особе су склоне нервози и нису превише отворене за нова искуства. Овом типу личности припада највећи број људи а велика је вероватноћа да ће се у овој категорији наћи жене.

Резервисан - они су емотивно стабилни, али нису превише отворени према другима. Што се предусретљивости и савесности тиче, налазе се у златној средини.

Егоцентричан - овакве особе нису превише отворене према другима, а ни предусретљивост ни савесност им није на завидном нивоу. Али што су старији, мање су шансе да ће бити такви.

Узоран - они су углавном психички стабилни, а могућност да ће постати узор повећава се с годинама. Такве особе су веома поуздане и отворене за нове идеје, а вероватније је да ће се жене наћи у овој групи, нарочито ако су остварене.