СЛИКЕ и прилике које смо некада гледали само у страним филмовима и серијама одавно су постале стварност коју (и ми) живимо. Нешто од тога смо увезли, нешто нам је вероватно наметнуто, а нешто нам се једноставно догодило. Тако су и детективске агенције у Србији, иако новијег датума, започеле интензиван живот, а потребу за њима диктира - сумња у истину и исправност углавном блиских људи.


Братислав Бата Петковић, саветник у "Протекти", нашој најстаријој приватној детективској агенцији, каже да је њихов телефон све "усијанији" од позива. А то што их клијенти углавном зову да би проверили чланове породице показује, наглашава саговорник "Живота плус", да нам је угрожена основна ћелија друштва.

- Њен темељ је озбиљно пољуљан - каже Петковић. - Три ствари које је највише потресају су дрога, прељуба и коцка. Људи нас зову како би дошли до одређених истина у вези са најближима, јер имају сумњу да нешто не раде како би требало. Нажалост, у великој већини случајева се потврди да је њихов страх био оправдан.ДА ЛИ МИ СЕ ДЕТЕ ДРОГИРА?


На основу садржине захтева које добија ова детективска агенција, наш саговорник без двоумљења закључује да је горући проблем друштва - наркоманија. А она је ушла и у основну школу.

- Време у коме живимо је изузетно брзо. Родитељи много раде и не успевају да се посвете деци онолико колико би требало. Хајде да се грубо осврнемо на дан основца у послеподневној школској смени. Нека то, рецимо, буде ученик петог разреда. Он је пре подне сам код куће, јер родитељи раде и не могу да остану са њим. Када се врате с посла, он је у школи. Ученик дође кући око 19.30, гладан је и хоће да вечера, жели да се одмори и помази, јер је још дете. И родитељи му се тада, природно, посвете на тај начин, пошто им је жао да драгоцено време потроше другачије. Ни не стигну да се баве како му је изгледао дан, да ли је имао неких проблема, с ким се дружио. А ко зна у какво друштво је дете већ запало. Нарочито када се полако крене са журкама, на којима се, неприметно, задеси дрога која многима послужи као средство за фрајерисање - објашњава саветник.


Петковић подсећа да данас круже разне дроге, па и она тренутно најгора, "крокодил", која буквално једе човека. А доступна је и, како каже, може да се купи и за 500 динара.

- За многе је она смртоносна на прво пробање. Сетимо се само девојчице из Аранђеловца, из добре породице, која је први пут узела "крокодил" и преминула. Многи родитељи су очајни и траже помоћ. Међу њима су и мама и тата девојчице, ученице осмог разреда, коју смо затекли како одлази са наставе, размењује 100 евра, враћа се у школу и од домара купује дрогу. Зауставља такси и одлази на Дорћол да се нађе са друштвом. Родитељи нам кажу да је од баке украла 400 евра. Сумњали су да се нешто дешава, јер се чудно понаша, али нису знали шта је разлог. Нажалост, нису имали времена да се баве дететом. Куповали су њену љубав новцем, иако су интелектуалци. Међутим, мислим да је велики проблем и то што нису схватили да није добро да јој толеришу изласке до поноћи. Она је почела са марихуаном, али ако овако настави, врло је вероватно да ће све отићи много даље - сматра саговорник и додаје да су родитељи збуњени како да васпитају децу.СУПРУЖНИЦИ НА ПОЛИГРАФУ


Оно што је такође узело маха међу младима јесте коцка. Све је више малолетних зависника од спортских прогноза, рулета и покер апарата. Иако им је званично забрањен улазак у кладионице и коцкарнице, они се кроз та места лагано увлаче.

- Када родитељи посумњају да су им деца кренула лошим путем, врло често откријемо да је то због коцке. У питању је високо котирана болест зависности. А притом не постоји одређена категорија коју погађа, већ су ту заступљене све структуре. Није пропао онај ко је "бацио коцку", изгубио и отишао кући, већ онај који се чупао, вадио. Увек се ту нађе "добар пријатељ" да му пружи новац да га спасе, а то је у ствари зеленаш, који ће му сутра ломити кости, ако му не исплати камату. Тако све оде на добош за трен ока - каже Петковић.

А затим прељуба, вечита тема. Због ње се бракови руше као кула од карата. Да је тако, потврђује нам саветник у детективској агенцији, кога углавном зову жене када посумњају да их мужеви варају. Клијенткиње су, каже, у 90 одсто случејева у праву.

- Обично им први знак да се нешто дешава "откуца" - телефон. Или муж брише поруке или прекрива екран или телефонира из тоалета и са терасе. За млађе људе нам је довољно од три до пет дана да утврдимо да ли варају партнерке. Недавно нам се, међутим, јавила жена од 78 година, како би проверила верност супруга вршњака. Ми смо га лоцирали са женом од 40-ак година, која се са њим виђала због новца. Супрузи је први сигнал да се нешто необично дешава било то што је муж почео чешће да се купа и ништа му није остајало од пензије - открива саговорник.

Често добијају позиве и од младих парова који планирају да ступе у брак, па пре одласка код матичара желе да провере партнера. Тако се понекад, као у случају једног Пере и једне Мире, испоставило се да је дечко четири године лагао девојку да успешно студира, а није одмакао даље од два семестра.

Полиграф је, сазнајемо и то, све популарнији, што показује да све мање верујемо једни другима. Петковић нам открива да се људи масовно јављају да би уз помоћ апарата проверили једни друге. Постоје припремна и директна питања на која се одговара.

- Не можете да слажете полиграф, јер имамо најсавременије апарате и лиценциране стручњаке. Организам никада неће слагати, иако ће човек покушати то да уради. Често полиграф затраже супружници, јер неко од њих не верује оном другом. Јављају нам се и у случају кућних крађа, уколико негде станује више укућана. Долазе нам и људи из фирми, уколико им нешто нестане, па хоће да разреше ко је украо. Или у случају када се ода нека службена тајна. Понекад неко хоће да провери радника кога би желео да запосли - наводи Петковић.

Саговорник каже да је у послу којим се бави неопходно да човек буде добар психолог, да добро процени кога ће да прихвати за клијента и како ће коме да саопшти резултате истраге.

- Није пријатно рећи клијенткињи, како смо једном морали да кажемо, да је њен супруг и отац двадесетосмогодишње ћерке вара са мушкарцем. Ми притом имамо кодексе којих се строго придржавамо. А на неке захтеве се само насмејемо, као на пример на онај који нам је упутио човек од 85 година, замоливши нас да откријемо да ли је његова супруга, сада баба, ушла у брак невина - завршава, са мало осмеха нимало смешну тему, Петковић.КРИТИЧНО И У НЕГОТИНСКОЈ КРАЈИНИ


САГОВОРНИК "Живота плус" каже да им се јављају родитељи из свих крајева земље који желе да провере да ли се њихова деца дрогирају, али да је Београд број један по броју младих наркомана.

- У овом тренутку је и Неготинска крајина пуна дроге, али највише проблема, ипак, остаје у главном граду. Лоше је што се родитељи често јаве када ситуација оде предалеко, а свакако је најтеже некоме саопштити да му се дете дрогира. Они знају да се наркоманија дешава негде, неком, али не верују да је на њиховој адреси. Чак и када посумњају и јаве нам се за помоћ, они и даље остају у неверици. Недавно ми је једна жена једва поверовала када сам јој пружио доказе да јој се старији син дрогира. Саветовао сам јој да му уради тест на урин, али је проблем био што је он подметнуо мокраћу млађег брата. Јер наркомани се служе свим средствима како би прикрили зависност - наводи Петковић.ПОТРАГА ЗА ОСТАВЉЕНИМ СИНОМ


У дугој и узбудљивој каријери, Петковић никада неће заборавити један случај.

- Јавила ми се пре неколико година жена и замолила ме да јој пронађем сина Драгана кога је родила 1964. у Ужицу, потом села у воз за Београд и бебу оставила у картонској кутији испред једне фирме код железничке станице. Када је видела да су дете унели унутра, окренула се и отпутовала у Шведску. Удала се за имућног човека који је умро две године пре него што се мени обратила за помоћ. Оставио јој је велико богатство које је она желела да остави сину. После три месеца потраге, успео сам да пронађем Драгана у Скопљу. Тај случај ми је био вишња на торти у каријери - открива саговорник.