Одело ипак чини човека: Стилизовани људи делују способније

С. Д.

24. 01. 2020. у 18:57

Одело ипак чини човека: Стилизовани људи делују способније

Илустрација / Фото Depositphotos

Истог човека анкетирани су оценили способнијим ако је носио квалитетнију гардеробу. Само у једној од девет група закључено је да не постоји веза између одеће и способности

МАДА се често каже да одело не чини човека, истраживања говоре другачије. Недавна студија објављена у интернет- магазину Nature human behaviour показала је да нам је потребно само 130 милисекунди да неког проценимо на основу одеће коју носи.

Испитаницима су приказане фотографије истих особа у различитој одећи (невероватном брзином како не би могли да им препознају лица) на основу чега је требало да донесу закључак да ли је неко мање или више способан. Истог човека анкетирани су оценили способнијим ако је носио квалитетнију гардеробу. Само у једној од девет група закључено је да не постоји веза између одеће и способности.

Стручњаци сматрају да морамо да научимо да не значи да је особа која носи лепу одећу нужно поштена и етична, већ да има новац да је купи. Нажалост, одећа је већ дуго показатељ друштвеног статуса. Многи ће се радије похвалити да могу да купе скупу гардеробу, него да помогну другима.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације