Када кажемо богатство, обично помислимо на бунде, луксузан накит, скупе сатове... Сиромашни и људи са просечним примањима у стању су да годинама штеде новац за овакве ствари, неки су спремни чак и да подигну кредит, иду у минус да би их приуштили себи.

Али, богати људи заправо уопште не показују свој статус на овакав начин!

Многи људи никако да схвате да следеће ставке уопште нису одраз богаташа, већ скоројевића. Штавише, богати људи на ово никада не би дали новац!

1. Златан накит


Богате и модерне жене златан накит носе веома умерено. Најважнији им је квалитет накита и одлучују се за дискретне комаде. За људе са просечним примањима куповина златног накита слободно може да се сматра инвестицијом, па уместо мантре "носим најскупље и најбоље што могу", радије се одлучите за фине, модерне комаде накита са приступачном ценом, који исто тако изгледају феноменално.

2. Одећа и обућа скупих брендова


Највећи број богаташа у ормару држи сасвим "обичне", класичне комаде великих ланаца гардеробе, попут класичним фармерки, кошуља или једноставних џемпера, попут Била Гејтса. Он, на пример, носи сат од 10 долара, иако има новца да себи приушти шта год пожели. Уместо куповине крпица са познатим потписима, богати људи радије уживају у истраживању других задовољстава које живот нуди, попут путовања и забаве. То им далеко више значи од брендиране торбе или хаљине.

3. Пластична хирургија


Овај вид улепшавања прилично је популаран у целом свету. Када се тек појавио, сви су желели да имају савршено тело и лице без иједног недостатка. И док се претежно жене са просечним примањима одричу свега и свачега да би ставиле силиконе у усне или слично, богате жене претежно негују природан изглед.

4. Капути са крзном и бунде

Чувени дизајнери и њихови пребогати клијенти одбијају да носе крзно, пре свега из етичких разлога. Ипак, многе даме капуте са крзном и бунде и даље сматрају знаком луксуза, па се одлучују за јефтине варијанте вештачког крзна, које често изгледају као све, само не као луксуз.

5. Путовање у бизнис класи

Богати људи не би били богати да пре свега нису рационални. А њихова рационалност им налаже да путују нормално, чак и ако имају новца да приуште себи сав могући луксуз. На пример, оснивац компаније Икеа Ингвар Кампрад верује да је то потпуно беспотребно расипање, па сви запослени у његовој фирми, укључујући и њега самог, путују економском класом и одседају у хотелима са просечном ценом.

Са друге стране, људи са просечним примањима спремни су да преплате путовање у бизнис класи, и баш захваљујући њима авиокомпаније могу да одржавају повољнију цену карата за економску класу.


6. Најмодернији кућни апарати

Богаташи нису "опседнути" тиме да морају да имају последње моделе кућних апарата. Ако они које већ поседују и даље раде како треба, богати људи не виде потребу да их мењају. Ово правило константно крше људи са умереним примањима.

Ово се односи и на потребу да имате баш све апарате, колико год они заправо били непотребни, попут кувала за јаја, електричних цедиљки, пекача за палачинке, хлеб... Што је од свега најгоре, већина људи ове апарате употреби највише два пута, а онда се врати традиционалном посуђу, док скупи апарати остају да "сакупљају прашину".

7. Превише детаља, украса, фигура

Минимализам је оно чега се сваки богат и успешан човек придржава када је у питању дом. Преферирају једноставност у енетеријеру и не желе да губе време бирајући и купујући намештај. То време радије проводе са породицом, пријатељима или у раду на новим пословним идејама.

Насупрот њима, "средња класа" жели да напуни дом тренди комадима намештаја и мноштвом детаља. Константно желе да "поправе" свој ентеријер, крадући од самих себе време које треба посветити далеко важнијим, нематеријалним стварима.


8. Велика кућа

Богати људи чекају прилику да купе фину некретнину за мали новац, а потом да на њој зараде када јој цена скочи. На пример, милијардер Ворен Бафет и даље живи у не тако великој кући коју је купио давне 1958. године. Ту кућу у Небраски платио је око 30.000 долара, док сада вреди чак 650.000!

Са друге стране, људи који припадају средњој класи обично поштују стару изреку: Сваки човек треба да посади дрво, изгради кућу и добије дете. Тако им центар живота преузима изградња те куће, која неретко траје док деца не одрасту, баш због просечних примања. На крају им пола живота прође у изградњи куће из снова...

9. Лускузни аутомобили

Данас богати људи неће да дају читава богатства на нове луксузне аутомобиле, уколико им они које већ поседују испуњавају све потребе. Оснивач Фејсбука Марк Закерберг вози просечан аутомобил са мануелним мењачем и каже да га никада није било брига да ли његов ауто изгледа скупо.

Ипак, многи људи широм света верују да су скупа кола нешто што ће им донети самопоуздање и поштовање околине, па завршавају тако што на крају морају да се одрекну многих других ствари, да би отплаћивали кредите за своје нове аутомобиле.

10. Скупо образовање

Милионерима је јасно да се бесплатно образовање и не разликује много од скупог, будући да се успех у животу не добија тиме, већ дисциплином, одлучношћу и пожртвованим радом. Уосталом, данас послодавци вреднују практичне вештине и знање много више од дипломе.

11. Безброј играчака за децу

Успешни и богати људи временом су схватили да куповина превише играчака може само да наштети деци. То су потврдила и научна истраживања. Они преферирају да њихова деца проводе више времена са њима, уместо са играчкама, што, научно доказано, подстиче децу да брже развијају различите вештине.

У кућама људи са просечним примањима, деца су практично затрпана играчкама, које су "појеле" просторију. Данашња деца управо због овога немају времена да маштају и желе, јер им се жеље превише брзо испуњавају, а родитељи са осмехом на лицу остају празног новчаника.

12. Тренинзи и курсеви

Богати успешни људи знају да је за прави и дуготрајни успех неопходно да се усавршавате, учите и радите на себи стално, па не дају много новца на кратке курсеве. Са друге стране, средња класа тежи проналажењу неке "магичне пилуле" која ће им потпуно променити живот. Када једна "не ради", траже другу. И тако заврше за гомилом диплома у кући које на крају служе баш ничему.

13. Лепота

Иако неутрална боја и неупадљива дужина ноктију одају префињеност и најчешћи су избор богатих жена, даме са просечним примањима спремне су да дају хиљаде динара сваког месеца за екстремно дугачке и превише упадљиве нокте.

(Стил)