Склони смо томе да повреде душе лечимо код психолога и психијатара, не размишљајући о томе да нам оне остављају трајне последице и на тело. Највећи део психотерапеутских метода обраћа се психи, когнитивном и емоционалном делу човека, а не полаже много пажње на тело и сензације у њему, иако оно све памти. Ипак, поред низа психотерапеутских метода које се баве нашим мислима, понашањем и осећањима, постоје и оне усмерене на неурофизиолошке промене у телу. Др Питер Левин стоји иза SE (Somatic Experience) методе, др Дејвид Гранд иза BSP (Brainspotting), а др Дејвид Берсели иза TRE (Trauma Releasing Exercises). Сва тројица долазе из Америке, а ова последња метода најједноставнија је за употребу, па вам је овом приликом представљамо. О њој говори др сц. мед. Сара Зорица Митић, психофизиолог, СЕ и БСП трауметерапеут, TRE тренер, која ову методу спроводи од 2012. у Норвешкој, однедавно и код нас, а предавања држи у 15 земаља.

TRE (изговара се ти-ар-и) је техника за опуштање и ослобађање од напетости после дуготрајног стреса и трауматских догађаја. Стрес и трауме су нераздвојиви делови наших живота, али природа се побринула да се од њихове претеране дозе бранимо порастом напетости у телу (које тад добија "сигнал" за борбу или бекство), али и да се аутоматски опуштамо кад изазови престану.

- Нажалост, неки од њих су континуирани, па њима заморимо нервни систем и изгубимо способност да се спонтано опустимо и вратимо у баланс, губећи дар за саморегулацију. Управо тад нам у помоћ "стижу" TRE вежбе, којима опорављамо поремећену саморегулацију и поново успостављамо способност опуштања, "рестартујући" нервни систем. Како? Тако што активирају наш урођени неуролошки рефлекс вибрирања (дрхтања), чиме враћају тело у баланс - појашњава др сц. мед. Сара Зорица Митић.

Звучи необично, тако и изгледа, али - проверено делује!

После примене ових седам једноставних, свима лако изводљивих вежби, велики број људи има бољи сан, концентрацију, опуштеност и мир у телу. "Отац" методе, амерички мисионар, социјални радник, биоенергетичар и истраживач др Дејвид Берсели тридесетак година радио је широм света, на местима где су се догодиле природне или човеком изазване катастрофе. Приметио је да особе које дрхте током и после оваквих трагедија лакше подносе све што се дешава око њих. Схватио је да дрхтање има благотворно дејство у изражено стресним и шок ситуацијама. Затим је упоредио дрхтање животиња са оним код људи. Истражујући овај природни феномен дизајнирао је ТRE методу која може да подстакне дрхтање код људи чије је тело изгубило ову особину, или је она остала блокирана у условима интензивног стреса или неког трауматског догађаја.

Хит у свету

- Метода се показала ефикасном и једноставном за примену, у раду са појединцем или групом, а притом свако може да научи да је примењује на себи. Може да се користи самостално, за опште ослобађање од стреса, али и да се комбинује са многобројним другим психотерапеутским техникама и тако постане део процеса лечења и зацељења траума. Поменута метода бави се, пре свега, телом и његовом тензијом, као и сензацијама и аутоматским реакционим мустрама које се у њему јављају после трауматичних догађаја или хроничног стреса. Кроз неурогено дрхтање тело се опушта - истиче наша саговорница.

С обзиром на то да људско тело у опасности реагује аутоматски - несвесно, грчењем, а по престанку опасности опуштањем, оно може да има исту мустру грчења код различитих непријатних дешавања. Зато је важно наћи одговарајућу методу која може тело да опусти, да заврши започети циклус грчење - опуштање, без анализе когнитивног садржаја.

Ефикасност ове методе, једноставност примене и добри резултати учинили су да се шири светом брзином пожара. Наша саговорница открива да су њене колеге недавно, у Индонезији, направиле Институт за TRE и примену вибрирања, јер су претходно добили одличне резултате приликом примене на становништву погођеном земљотресом. Едукација се обавља у десетинама земаља широм света, док је у Словенији и Хрватској започета пре неколико година. У многим државама ова метода уведена је у редован здравствени систем. Циљна група су практично сви људи, млади и стари, јер напетост у телу мање-више осећамо сви.

Србија је трусно подручје са ратовима, политичким превирањима и високим степеном неизвесности (па тако и несигурности) по питању свега егзистенцијалног. Због тога се укључују аутоматске одбрамбене функције и људи су несвесни свог понашања, не контролишу га. Ова метода је врло погодна да се аутоматске одбрамбене реакције заврше, да се тело испразни од напетости и ослободи енергију која иде врло често у агресију или аутоагресију.

У наредном броју "Живота плус" представићемо вам вежбе, сваку појединачно.