Вековима су људи покушавали да протумаче значење снова, док су научници направили невероватна истраживања у овој области. Онирологија има за циљ тражење везе између снова и функционисања мозга. Психолози су сигурни да снови могу много тога рећи о животу и о томе што се дешава појединцу.

Стручњаци, али и психолози су направили листу од 10 снова који не смеју да се игноришу!

1. Пад

Стручњак за снове Јан Валац верује да снови у којма сањате да падате указују на осећај губитка контроле над животом. Стога, човеку се може учинити да је оптерећен са превише одговорности коју не може избећи, или му је живот стресан.

Неки психолози снове у којима падате објашњавају са становишта елементарне физиологије. Након што заспите, нервни систем се смирује, откуцаји срца и крвни притисак падају, а мозак успорава своју активност. Сви ови фактори, као и ваше опште стање психе током дана, могу допринети урањању у "хипнотично лудило". Ово су контрације мишића који прате прелазак особе из будности у сан. Они могу бити погоршани ефектима кофеина, анксиозности, стреса, па чак и недостатком сна.

2. Губитак зуба

Ако особа сања о губитку зуба или пропадању зуба, тада пати од ниског самопоштовања. Чињеница је да је наш осмех прва ствар која привлачи друге.

Јан Валац каже: "Губитак зуба указује на ситуацију због које се осећате несигурно."

Док други стручњак на пољу онирологије, Патриција Гарфиелд, види у сну губитак зуба присуство потиснутог гнева. По правилу, ако обуздамо агресију у себе, тада несвесно стискамо зубе. То доводи до проблема са зубима, а у сну нам се чини да их губимо или само суочени са потребама да потражимо помоћ код стоматолога.


3. Неуспешан јавни наступ или испит

Многи људи сањају о неуспеху у школи, или како су се осрамотили током јавног говора. На пример, ученик сте и заборавили сте песму коју морате да изрецитујете на школској приредби.

Такви снови говоре о стресу или осећају који вас мучи непосредно пре спавања. Такође такви снови указују и на осећај одговорности за неки проблем који не можете решити. Као резултат тога осећате тескобу.

Снови најављују долазак праве љубави: Ако сањате једну од ових 5 ствари, упознаћете сродну душу!

4. Делимично или потпуно голо тело

Ови снови указују на осећај срамоте. Јан Валац пише: "Такви снови говоре о сумњи у нову позицију или нову везу, као и о страху да ће људи сазнати за ваше слабости."

Ако сте поносни на себе у сну, онда вам се у стварном свету може чинити да ваш таленат и успеси нису довољно цењени. Ако сањате, на пример, да сте на разговор за посао дошли обучени у пиџаму, то значи да нисте довољно спремни за разговор са послодавцем или као сумња у власатиту способност.

5. Осећај прогона

Лори Левенберг каже: "Они који избегавају сукобе плаше се да износе своје мишљење и не желе да буду узрок проблема, стално сањају снове у којима их неко прогони."

Размислите о свом "прогонитељу". Тако ћете схватити шта тачно покушавате да избегнете у стварности: дугове, зависност, разговор о проблемима са супружником, тражење посла и тд.

Неки научници сматрају да ови снови указују на инстинкт за преживљавање. Сами себе опомињете да је опасност близу и да морате да се склоните.

6. Природна катастрофа или крај света

У неком тренутку свог живота сви смо сањали неку природну катастрофу или крај света. Такви снови значе недостатак контроле над проблемом или страхом.

Друштвене мреже само погоршавају те снове, јер обилују причама о апокалипси, климатским променама и тд. Као резултат тога настају снови који нам утерују страх у кости.

7. Саобраћајна несрећа или неисправан аутомобил

Патриција Гарфилд верује да су жене склоније овим сновима, јер често управо они указују на губитак емоционалне повезаности са вољеном особом или проблемима у вези. Снови о саобраћајним несрећама нам говоре о недостатку подршке у стварном животу и немогућност да се сами изборимо са потешкоћама.

8. Трудноћа

Чудно је то што снове о трудноћи могу да сањају и мушкарци исто колико и жене. Психолог Давид Бедрик каже: "Трудноћа значи да у нама расте нешто ново."

Такви снови указују на то да ћете ускоро дати свету неке нове идеје или креације. Дакле, можете сањати да сте трудни ако преуређујете кућу или развијате заблет нове књиге.

9. Кашњење

Стручњак за неурологију Мајкл Р. Олсен тврди да кашњење у сновима указује на страх да ћете пропустити нешто важно у животу. Ако сте превише заокупљени послом или не посвећујете довољно времена мужу или деци, онда овај сан служи као сигнал о потреби да успорите и промените приоритете.

10. Непозната соба или кућа

Снови да сте ушли у нечију кућу или собу указује на потребу за самоистраживањем. Неки део ваше личности је затворен и очајнички тражи пуштање. Засебна соба у згради симбол је скривеног талента или неискоришћене вештине.

Психолог Еди Треверс тврди да сваки наш проблем има засебну собу. Ако сањамо да смо ушли у туђу кухињу, то према Едију значи да пролазимо кроз личне промене. Ако смо ушли у туђе купатило, тежимо да избацимо негативне и отровне људе из свог живота. Ако смо ушли у туђу спаваћу собу, то значи да желимо да променимо нешто везано за наш љубавни живот.

Извор: Стил