Вероватно сте много пута чули како мушкарци, чак и кад одрасту, настављају да се понашају као деца. Многи такође верују да су у мушко-женским односима жене увек оне које преузимају одговорност и понашају се зрелије, а кратко Оxфордско истраживање има одлично објашњење за ово.

Истраживање обављено на Универзитету у Оxфорду бавило се проучавањем разлика у зрелости у развоју мушкараца и жена. Успоредили су све резултате и извукли закључке о могућим разликама.

Циљ истраживања био је открити које се функције мозга мењају током процеса сазревања, а које остају исте. Користила се магнетна резонанца како би се прегледале активности мозга 121 учесника у старости од четири до 40 година.

Резултати су показали да, иако мозгови мушкараца у коначници имају исти потенцијал за функционисање у свакодневном животу, мушкарци врло често показују одређено одлагање у дугорочном развоју функционалних мрежа у поређењу са женама.

То може трајати око 40 година, наводи се у резултатима истраживања. Међутим, важно је нагласити да жене раније показују погоршање ових функционалних мрежа.

Професор Едуардо Цалиxто са мексичког УНАМ-а објаснио је да, иако мушкарци имају већи мозак, жене често показују бољи учинак и оштрије су у неколико аспеката. Додао је да се то дешава ради хормоналних разлика.