АКО желите да оставите добар утисак на људе које не познајете, а до чијег мишљења вам је стало, требало би да водите рачуна не само о вербалној, већ и о невербалној комуникацији. Стручњаци за ову област “нуде” савете како да ваше тело говори уместо вас.


ИСПРАВНО ДРЖАЊЕ

Важно је да се трудите да стојите или седите усправних леђа, како би се видело да имате став. Немојте, наравно, ни да претерујете са тим, јер ако су вам леђа превише равна, оставићете утисак уштогљене особе која се налази у непријатној пози.

БЕЗ ПРЕКРШТЕНИХ РУКУ ИСПОД ГРУДИ

Ако се налазите у друштву једне особе, немојте да држите прекрштене руке испод груди, јер ћете тако деловати као неко ко се брани. Ако тако наступате у великом друштву, опет је погрешно, јер ћете показати да сте обичан послушник.

ПОГЛЕД У ОЧИ

Ако избегавате поглед очи у очи, одаћете утисак незаинтересованости. Али није добро ни да “буљите” у саговорника, јер ћете изгледати застрашујуће. Препоручује се да га гледате у очи када изговарате речи, у интервалима од 50 до 60 секунди, па да скренете поглед у тренутку када формулишете мисли.

БЛАГО НАГИЊАЊЕ ПРЕМА САГОВОРНИКУ

Да бисте другој страни показали да сте заинтересовани за оно што вам прича, лагано се нагните ка њему. И опет, није добро да у томе претерате и уђете у његов простор, јер је то непристојно.

МОЋНА ПОЗА

Избаците груди и ставите руке на бокове, никако на лице и око уста. Тако ћете изгледати моћно и самоуверено.