Микрофон пречица до славе: Зашто учеснице ријалитија желе на музичку сцену

Славица Добросављевић

31. 10. 2019. у 18:00

Микрофон пречица до славе: Зашто учеснице ријалитија желе на музичку сцену

luna_djogani⁄Instagram

Психотерапеут Марко Браковић анализира зашто многе учеснице ријалити програма желе да постану баш певачице: Иза свега крије се жеља за новцем, славом и лагодним животом

Пут до успеха одувек је подразумевао мукотрпан рад, упорност и одрицање, односно спремност да се до њега стигне искључиво личном заслугом и талентом. Данас се до славе често иде пречицом, а једна од могућности је ријалити. Многе девојке “жељне” популарности, моћи и новца привремено “уточиште” и бег од стварности пронашле су у ТВ форматима који нас свакодневно подсећају на сурову реалност, морално и духовно посрнуће. Док пред камерама продају интиму, потресне приче из живота, спремне да себе потпуно оголе, сањају о томе да звање ријалити звезде замене прихватљивијим занимањем и постану певачице.

Кристина Кија Коцкар, Луна Ђогани, Ана Кораћ, Сања Станковић, Александра Суботић, Зерина Хећо само су нека од имена која су после учешћа у ријалитију започела или наговестила певачку каријеру. Чак је и Миљана Кулић, иако се на рачун њеног “певања” збијају шале, најавила да ће по изласку из ријалитија снимити песму. Зашто многе девојке које смо гледали у “Задрузи” или “Паровима” по сваку цену желе да постану певачице, мада би, можда, могле да се искажу у нечем сасвим другом, за шта имају више дара? Да ли им се осладила популарност, па на тај начин желе да продуже тренутак славе? Психотерапеут, писац и колумниста Марко Браковић за “Живот плус” наглашава да се иза таквих поступака крије жеља за новцем, славом, медијском пажњом и лагодним животом, без много труда и рада.

- Реч је углавном о младим, незрелим, па и нестабилним особама од којих неке потичу из сиромашних и дисфункционалних породица - каже Марко Браковић. - Част изузецима. Постоји потреба да буду у центру пажње како би добиле на важности у очима других, али и личну потврду. Када ово узмемо у обзир, наравно да им је циљ да што лакше и једноставније дођу до луксузног живота, што се мукотрпним школовањем и образовањем тешко може остварити, нарочито у Србији. Неки желе да побегну од својих породица или из малих средина из којих су дошли, а ово је најлакши начин. Такве особе су одличне за данашњу таблоидизовану телевизију коју највише гледају сиромашни људи и пензионери.

Естрада магнет за многе

Некада је таленат био императив за певачку професију, а извођачи су пролазили кроз сито и решето пре него што би добили прилику да снимају за еминентне издавачке куће или да се појаве на телевизији. Чак и многи млади певачи, који су данас актуелни на музичкој сцени, “калили” су се у ТВ такмичењима, где је њихову даровитост оцењивао стручни жири. Због чега је естрада постала магнет за ријалити звезде?

- Не пратим такве ТВ садржаје, али мислим да је суштина у томе да се искористи популарност из ријалитија, која је изузетно велика - каже за наш лист певачица Ивана Селаков. - Најлакше је да се то уради на овај начин. Али није поента у певању, већ да их публика, коју углавном чине деца, види уживо. Дакле, акценат је на гледању а не на певању. Доживљавам их искључиво као ријалити звезде, јер они то и јесу, а не певачи. Стиче се утисак да је лако бити певач, али није. Да јесте, свако би се тиме бавио.

Психотерапеут наглашава да су новац и слава подједнако примамљиви за младе људе, па не чуди што многи желе да заблистају под сјајем естрадне сцене. Таленат је, нажалост, у другом плану.

- Свако жели тренутак славе, јер је то основа неолибералног капитализма који смо после 2000. године некритички прихватили - истиче Браковић. - Он је близу краја, као и залихе нафте. Неолиберални поредак је такође један од узрока оваквих телевизија и распада породичних начела (истина, не и једини), јер такав економски систем ствара сиромаштво и безнађе код већине, а богатство код мањег дела становништва. Док има нафте, овакве појаве ће бити правило и неће се умањивати. Видећемо шта следи после. Свако жели и новац, јер се једино тако осећа битним. Плитко и нетачно гледање на живот типично је за људе без озбиљнијих талената и интелектуалних капацитета. Због тога већина и не успе да направи каријеру. Није способна.

mrs_s.happy⁄Instagram

Бекство од стварности

Потпуно логично се намеће питање зашто новац зарађен у ријалитију учесници таквих програма погрешно инвестирају, а не улажу, рецимо, у образовање, усавршавање на неком другом пољу, приватан бизнис, некретнине..? Наш саговорник каже да није реч о великом новцу, како се многима чини, и да је он недовољан да неко себе трајно обезбеди. Зашто им породица или пријатељи не дају праву смерницу? Значи ли то да их подржавају, иако су направили погрешан избор? Ко је највише затајио, породица или друштво? Или сви заједно?

- Њихове примарне породице и јесу један од узрока трагедије која их је натерала да на овај начин траже место у друштву - сматра Марко Браковић.

- Друштво је, такође, у озбиљној кризи и то се мора отворено рећи. Када то имамо на уму, њихов избор је и логичан. Али није тако у свим случајевима. Било је и супротних примера. Изузетак, нажалост, потврђује правило.

На питање колико погрешан избор може да их кошта, саговорник “Живота плус” каже:

- Може, и то много. Осим разоткривања комплетне интиме, честих нервних сломова кључних учесника чије драме носе сезону, постоји и могућност зависности од ријалитија, што може да представља огроман психички проблем. О томе сам детаљно писао у свом трећем роману “Људски апарат”, који се бави ријалитијима и телевизијом.

ana_korac⁄Instagram

И ГАСТОЗ У МУЗИЧКИМ ВОДАМА

Нису само до јуче анонимне девојке искористиле тренутак славе за своје снове. То је урадио и Ненад Маринковић Гастоз, двоструки победник “Парова”, који је светла Париза, где је живео са мајком, заменио боравком у ријалитију. Потомак славног војводе Стевана Синђелића из Првог српског устанка пре учешћа у ријалитију био је јутјуб-звезда, а затим је упловио у музичке воде.

ПЕСМА, СПОТ, ТУРНЕЈА...

На таласу популарности и победе у првој “Задрузи”, где је подршку јавности добила након што ју је супруг Слободан Радановић преварио пред камерама са Луном Ђогани, Кија Коцкар је најавила певачку каријеру. Тог лета је за њом владала потпуна помама, отишла је на турнеју, објавила аутобиографију... По истом сценарију, и победница “Задруге 2” Луна Ђогани је по завршетку ријалитија објавила први сингл “Девети круг”. Песму и спот снимила је и Зерина Хећо, а Сања Станковић и Ана Кораћ објавиле су дует “Бомба” у сарадњи са репером Ненадом Алексићем. Микрофона намерава да се лати и Александра Суботић. После “Задруге” изјавила је да не жели да буде упамћена као ријалити звезда и да је одлучила да постане певачица, “запретивши” јавно да ће бити боља и од Кије и од Луне.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Milica

03.11.2019. 21:37

Da ulažu u obrazovanje? Kako? Kupovinom diploma? Zašta će im diploma? Pre neku godinu to je bio popularan trend među starletama koje nisu znale ni da objasne koju su diplomu kupile.