ЛИСТА занимања које би могле да се повежу са психопатама, а коју је направио Кевин Датон, психолог са Универзитета Оксфорд, прилично је дугачка. А настала је као резултат његовог дугогодишњег истраживања о томе како функционише мозак људи са психопатским поремећајем. Ево до каквих закључака је дошао...

Адвокати

Многи из ове струке су склони лагању и преварама, а притом су опседнути профитом, што их чини потенцијалним психопатама - тврди Датон.

Новинари и јавне личности

Виђати своје име у новинама и своје лице на телевизији на дневној бази је довољно да претвори и најскромнијег човека у правог нарцисоида, а то је основа за развој патологије.

Хирурзи

Лекари и медицинске сестре су на листи занимања са најмање психопата, али међу хирурзима их има и те како. Многи од њих су нападни, насилни и веома егоцентрични. Дакле, поседују све “пожељне” особине.

Полицајци

Вероватноћа породице полицајаца да доживе насиље је два до четири пута већа у односу на све друге - наводи Датон као аргумент о предиспозицијама припадника ове струке за психичке поремећаје.

Кувари

Они су опседнути собом а несигурни, раде много за мало пара, сујетни су и осетљиви на сваку критику, због чега се лако извргну у психопате.

Продавци

Супериорни “перформанси” продаваца су повезани са вишим нивоом нарцизма, социопатије и когнитивне емпатије. Они су склони да искористе систем у којем раде.