Како препознати усамљене особе

С. Д.

16. 10. 2019. у 20:45

Како препознати усамљене особе

Depositphotos

Многи људи користе физичку топлину као замену за "топлину" у друштвеним односима. Студенти који су рекли да су усамљени дуже су се туширали или купали у топлој води, а имали су потребу и за топлим напицима

УСАМЉЕНИ и депресивни људи имају од три до пет пута већи ризик од преране смрти, показала су многа истраживања. Ево како да препознате особе са таквим симптомима и шта све указује на то.

Усамљеност утиче на квалитет сна, па се такви људи чешће буде ноћу. Доктор Џон Барџ, психолог и истраживач са универзитета Јејл, сматра да што је особа усамљенија, то се дуже тушира или купа у топлој води. Истраживање из 2012. године, показало је да многи људи користе физичку топлину као замену за "топлину" у друштвеним односима. Студенти који су рекли да су усамљени дуже су се туширали или купали у топлој води, а имали су потребу и за топлим напицима, као што је врућа чоколада.

Поједина истраживања повезују усмаљеност и склоност ка поседовању материјалних ствари. То је карактеристично за особе којима недостаје љубав, али стручњаци тврде да то не може да надомести живи однос и усамљенима препоручују да новац троше на путовања. Самоћа може да буде и заразна. Према резултатима истраживања објављеног у Journal of personality and social psychology, за 52 одсто је већи ризик да ће се неко осећати усамљено уколико се дружи са таквим особама.

Они који се осећају празно и неиспуњено су активни на друштвеним мрежама и често играју онлајн игрице. На тај начин покушавају да пронађу друштвену повезаност и топлину, али само привремено. Било би боље да пријатеље са "Фејсбука" или "Твитера" позову да изађу на ручак или вечеру. Такве особе често од муве праве слона, гунђају када им нешто није по вољи.

Многи утеху проналазе у јелу, тачније у претераном конзумирању слаткиша, што доводи до гојазности. Усамљеност убија и мотивацију, па такве особе уместо да иду у теретану, одлуче да остану код куће, са даљинским управљачем у руци. Самоћа утиче и на стрес, па тако може да нашкоди и имунитету. Усамљеност је уско повезана и са депресијом, односно представља специфичан фактор ризика за такво стање. Зато, уколико сте усамљени, позовите пријатеље и идите негде заједно на вечеру.Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)