На посао тек од десет

Т. Л.

15. 10. 2019. у 18:18

На посао тек од десет

Depositphotos

Др Пол Кели са Оксфорда тврди да свако од нас има свој "телесни сат", који је унапред програмиран и не може да се промени и зато је одлазак на посао или у школу пре 10 сати мучење за организам

ОДЛАЗАК на посао или у школу пре 10.00 је мучење по организам - тврди др Пол Кели, научник са Универзитета Оксфорд. Ову теорију образлаже навођењем податка да свако од нас има свој "телесни сат", познатији као циркадијални ритам, а који је унапред програмиран и не може да се промени.

- Зато, форсирањем да се сваког дана будимо много раније како бисмо негде стигли, односно пре него што су наши органи и мозак спремни, значи да се боримо против нашег унутрашњег сата - тврди др Кели. - И то има лоше последице по здравље. Може да доведе до лишавања сна, а оно је узрок емоционалног и физичког стреса, који опет могу да доведу до још опаснијих здравствених ризика.

Научник је своју теорију тестирао у једној школи у Великој Британији, где је померио почетак часова са 8.30 на 10.00. Дошао је до закључка да се пре тог времена деца муче, а да им каснији долазак на наставу јача имунитет и поправља општу продуктивност.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације