САН о летењу је заправо потреба да успоставимо контролу над неким или нечим - објашњавају нам тако стручњаци (тумачи снова). И није тако редак. Јавља се већ код малишана, интензивно и живописно, али и код маштовитих особа.

У каснијем добу може да нас упозори да имамо страх од претеране контроле над неким аспектом живота или да се плашимо да ће неко на јави покушати нас да саботира, да нам украде слободу.

Када у том сну јуримо кроз ваздух осећајући ветар, врло је вероватно да у стварности покушавамо да побегнемо из неке непријатне, тешке ситуације. А, док сањамо смо срећни. То је говорио још Артемидор, познати грчки тумач снова, док су остали касније само прихватили и надограђивали његово објашњење.

Уколико сањамо да током лета почињемо нагло да падамо, могуће је да имамо страх од неуспеха на послу. Уколико смо веома високо одлепршали, значи да имамо проблеме у браку или вези. Лет изнад мутне воде је упозорење да имамо непријатеља који нешто смера против нас, а ако нам се укаже сунце, значи да се бринемо без разлога за нешто. Међутим, стручњаци кажу да је свакако добро када нам се такав сан дешава, јер нас ослобађа напетости са јаве.