Тропски талас врелине изгледа да коначно одлази, па многи могу да одахну. Иако се већина жали да је тешко поднела вишедневну врућину, екстремно високих температура овог лета ипак није било. Но, без обзира на тај податак многи су осетили озбиљне здравствене тегобе, које ће се, на жалост, опет испољити када поново дођу исцрпљујуће врућине.

Колико озбиљно утичу амбијентални временски услови на здравље, чиме су условљени и до каквих све последица доводе, објашњава професор др Соња Радаковић, начелник Сектора за превентивну медицину Војномедицинске академије:

- Последњих година се све више говори о измењеним климатским приликама због којих су лета све топлија, трају дуже, а људи ненавикнути на новонасталу ситуацију се све чешће жале на здравствене тегобе, које приписују високим спољним температурама. Савремена медицина данас је у стању да систематизује податке о оболевању и умирању у таквим околностима, упореди их са микроклиматским факторима и добије одговоре о највише угроженим популационим групама. На основу темељних истраживања зна се да су под утицајем високих спољашњих температура посебно угрожене одређене групе становништва.

Које су то групе?

- У једној групи су мала деца, старије особе, хронични болесници, нарочито они који стално узимају одређане лекове, као и гојазни и непокретни. Високе температуре код наведених група изазивају погоршање основне болести уколико постоји, као што је обољење срца, крвних судова, поремећај мождане циркулације... Оваквом стању доприноси мали топлотни капацитет који поседују, мања способност знојења, слаба покретљивост и дехидрација. Дехидрација се, примера ради, јавља као последица малог уноса воде, али и узимања лекова који као нежељени ефекат имају повећано излучивање воде из организма. Поједини лекови за хроничне болести имају још једно нежељено дејство, а то је да спречавају знојење. У таквим околностима долази до хипертермије, однодно прегревања организма, изазване управо високом спољашњом температуром.

Шта је последица таквог стања?

- Класичан топлотни удар је најтежа последица. У циљу спречавања његовог настанка, старије особе и малу децу као најугроженије категорије не треба остављати саме у топлој средини. Такав је, примера ради, аутомобил где температура може да достигне и више од 50 степени. Најважније је да се такве особе расхладе и да им се обавезно надокнади течност. Топлотна болест или топлотни удар може да се јави и као последица унутрашњег прегревања организма, који настаје нагомилавањем метаболичке топлоте ослобођене радом мишића за време физичке активности. Овај поремећај је увек везан за одређене професије. Спортисти и војници су посебно у ризику, јер су на високим температурама изложени захтевним активностима.Које су последице топлотне болести?

- Лакши облици, попут осипа и топлотног едема, често прођу незапажено. Због драматичније манифестације озбиљнију пажњу привлачи топлотна или "парадна" синкопа, јер долази до губитка свести. Настаје као последица измештања крви у периферне вене ногу у току дугог непокретног стајања у топлој средини, што доводи до смањеног прилива крви у срце. Топлотни грчеви такође могу да се јаве, углавном код спортиста. Нису толико везани за топлу средину колико за интензиван физички напор и појачано знојење, којим се губе електролити из организма.

А када је реч о тежим облицима?

- У теже облике спадају топлотна исцрпљеност и топлотни удар. Код оба поремећаја долази до подизања унутрашње телесне температуре, метаболичких и циркулацијских поремећаја, укључујући и промене у балансу воде и електролита. Топлотну исцрпљеност карактерише неспособност да се настави физички рад у топлој средини, а јавља се у ситуацији када организам не може да одржи ниво пумпања срца, неопходан да задовољи повећане захтеве. Ово стање се препознаје по општој слабости, замору, губитку равнотеже, вртоглавици, главобољи, мучнини, повраћању, сниженом крвном притиску, убрзаном дисању и раду срца, мишићним грчевима, осећају велике врућине у глави, јези и пролазном измењеном психичком стању, најчешће у виду раздражљивости. Уз то, јавља се и температура изнад 38 степени, али не прелази 40,5 степени.Како може да се помогне таквој особи?

- Пре свега, мора да се смањи оптерећење срца, што се постиже мировањем и расхлађивањем. Поправљање водено-електролитског дисбаланса до којег је дошло такође је битно, а постиже се надокнадом течности и минерала. Иначе, особе које су доживеле топлотну исцрпљеност задржавају способност спонтаног хлађења организма, али само уколико се повуку из топле средине. Међутим, без обзира на такву способност организма, ипак се препоручује активно расхлађивање хладним облогама или туширање млаком водом, све док температура не падне испод 38 степени. Заправо, код топлотне исцрпљености клинички опоравак је веома брз и без икаквих здравствених последица. Једино уколико се понавља треба урадити темељно медицинско испитивање.

А топлотни удар?

- Топлотни удар је стање изузетне медицинске хитности са смртношћу од 17 до 70 одсто,у зависности од тежине обољења и узраста оболелог. Карактеристичан је за екстремне спољашње температуре, али може да се јави и на температурама од 13 до 30 степени. Настаје услед отказивања терморегулацијских механизама који без предузимања мера активног спољашњег расхлађивања, не могу спонтано поново да се успоставе. У случају топлотног удара унутрашња температура тела расте, некада чак и до 42 степена, али се то, ипак, ретко дешава.

Које су карактеристике овог стања?

- Осим повишене унутрашње температуре могу да се јаве и конвулзија, односно грчеви, док је кожа топла и сува. Уколико дође до компликација, оне се испољавају у виду бубрежне инсуфицијенције, али и промена на јетри, мозгу и другим органима. У тешким случајевима може доћи и до шока, коме и отказивања функције унутрашњих органа са смртним исходом. Зато, да не би дошло до овако озбиљних последица, одмах треба почети са снижавањем телесне температуре потапањем у хладну воду, стављање влажних облога или паковања леда. И обавезно појачати струјање ваздуха уз помоћ вентилатора. Такође, што пре треба надокнадити изгубљену течност потенцираним уносом воде.


ПОГОРШАЊЕ ОСНОВНЕ БОЛЕСТИ

Услед високих температура не мора увек да се јави неки облик топлотне болести, као што је, рецимо, топлотни удар. Може да дође и до погоршања основне постојеће болести. Код срчаних болесника може да се појави поремећај ритма, код психијатријских долази до погоршања симптома постојеће болоести, код болесника са поремећеном коагулацијом могу да се јаве тромбоемболијски испади - набраја др Радаковић.УЖИВАЊЕ МАЛОБРОЈНИХ

Иако у мањем проценту, постоје особе којима високе температуре у потпуности одговарају. Уколико је особа здрава, аклиматизована, у доброј физичкој кондицији и уноси довољно течности, носи одећу која омогућава испаравање зноја, у топлој сезони може сасвим добро да функционише. Топлоту воле и особе са смањеном функцијом штитасте жлезде, јер је њима у другим временским околностима увек хладно - каже овај стручњак.